Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΑΠΟ 43 ΧΩΡΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Αδιάβατος ο δρόμος προς τη Γάζα

Μαμνούα θα πει «απαγορεύεται» στα αραβικά. Η λέξη -και οι συνεπαγόμενες συνέπειές της- συμπυκνώνει την τακτική που τελικά επέλεξε να κρατήσει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για να διαχειριστεί την... κρίση που δημιούργησε στην πολιτική καθημερινότητα της χώρας η παρουσία πάνω από 1.300 ακτιβιστών από 43 χώρες στο Κάιρο, η διακηρυγμένη πρόθεσή τους, καθώς και οι χθεσινές απόπειρές τους να περάσουν μέσα στην αποκλεισμένη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα.

Αιγύπτιοι και ξένοι ακτιβιστές ξεδιπλώνουν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Κάιρο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση «ανέχεται» την παρουσία τους, απορρίπτει όμως κάθε σκέψη να τους αφήσει να φτάσουν στα σύνορα με τη Γάζα (ΕΡΑ/Mike Nelson) Αιγύπτιοι και ξένοι ακτιβιστές ξεδιπλώνουν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Κάιρο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση «ανέχεται» την παρουσία τους, απορρίπτει όμως κάθε σκέψη να τους αφήσει να φτάσουν στα σύνορα με τη Γάζα (ΕΡΑ/Mike Nelson) Η απόφαση της 85χρονης Αμερικανοεβραίας επιζώσας του Ολοκαυτώματος Χέντι Επστάιν να ξεκινήσει από χθες απεργία πείνας μπροστά στο κτίριο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενη γι' αυτό το «Μαμνούα» ανακοινώθηκε το βράδυ από τους διοργανωτές του «Gaza Freedom March». Η ίδια αμέσως μετά δήλωσε: «Δεν το έχω ξανακάνει και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει το σώμα μου, αλλά θα κάνω ό,τι χρειάζεται».

Με ταξί

Χθες τα ξημερώματα, ενώ εκατοντάδες έφταναν στο «Γκαράζ», όπως λέγεται ο ειδικός περιφραγμένος χώρος στάθμευσης για τα ναυλωμένα λεωφορεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αντί για τα αυτοκίνητά τους, βρήκαν να τους περιμένουν πολυάριθμοι αστυνομικοί και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών με πολιτικά. Αποτέλεσμα; Λίγους λίγους τους έχωναν σε διερχόμενα ταξί για να επιστρέψουν υποχρεωτικά στα ξενοδοχεία τους.

Είναι ιδιαίτερος ο τρόπος που εμποδίζεται από τις αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου κάθε δημόσια εκδήλωση που δεν τυχαίνει επίσημης έγκρισης και άδειας και σε αυτήν εμπλέκονται οι συμμετέχοντες στην «Gaza Freedom March». Μέχρι στιγμής, δεν τους έχει ασκηθεί σωματική βία. Ομως, κάθε απόπειρά τους είτε καταργείται είτε περιορίζεται με την παρουσία τόσων πολλών ενστόλων και μη ανδρών, που κυριολεκτικά ισοφαρίζει ή ακόμα και ξεπερνά τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Φορητά σιδερένια κάγκελα τοποθετούνται στο ρείθρο του πεζοδρομίου και οι διαδηλώνοντες ειρηνικά στριμώχνονται πάνω στο πεζοδρόμιο για να φωνάξουν «Λευτεριά στη Γάζα» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ οι οδηγοί του συνηθισμένου κυκλοφοριακού χάους του Καΐρου που περνούν από μπροστά τους τους απαντούν πολλαπλασιάζοντας τα -επίσης συνήθη- κορναρίσματά τους.

Μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας από προχθές το βράδυ έχουν κατασκηνώσει 300 Γάλλοι ακτιβιστές, μέλη αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων της χώρας. Εκεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση έστειλε και μονάδες αποκατάστασης της τάξης -τα αιγυπτιακά ΜΑΤ. Οι οποίοι φρόντισαν να... προστατέψουν τους διαμαρτυρόμενους κατασκηνωτές από το διαπεραστικό νυχτερινό κρύο, τοποθετώντας γύρω τους ένα τείχος από ασπίδες πλεξιγκλάς. Η Ολίβια Ζεμόρ, εκπρόσωπός τους, είπε: «Περιμένουμε τα λεωφορεία και δεν φεύγουμε μπροστά από την πρεσβεία, αν και δεν είναι καθόλου άνετα εδώ. Ομως είναι πολύ πιο άνετα από τη Γάζα». Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο Χόσαμ Ζάκι, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, τους κατηγόρησε πως «λένε ψέματα ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και πως «επιδιώκουν την προσοχή των ΜΜΕ για να ασκήσουν πίεση και να φέρουν την Αίγυπτο σε δύσκολη θέση».

Με συνοδεία

Ποια λεωφορεία; Οποιες απόπειρες υπήρξαν από τους ακτιβιστές του Gaza Freedom March να διασχίσουν το Σουέζ και να ταξιδέψουν ανατολικά προς το Ελ Αρίς και τη Ράφα χωρισμένοι σε μικρότερες, εθνικές ή μικτές, ομάδες, ναυλώνοντας νέα οχήματα, δεν ευοδώθηκαν. Ο δρόμος της ερήμου -η εθνική οδός της Ισμαηλίας- ήταν κλειστός για εκείνους. Απίθανα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σταματούσαν τα λεωφορεία ή τα μίνι βαν με τα οποία ταξίδευαν είτε λίγες δεκάδες χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο είτε στα πρώτα διόδια και τα έστελναν πίσω από εκεί που ήρθαν με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, που λειτουργούσε ως κουστωδία προσωρινής κράτησης. Το ίδιο συνέβη και στην ελληνική αντιπροσωπεία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κατάσχονταν και τα διαβατήριά τους, που τους επιστρέφονταν ακριβώς έξω από το Κάιρο.

Η υπογράφουσα, μαζί με τον απεσταλμένο του «Εψιλον» Γιάννη Μπογιόπουλο, απασχολήσαμε, χωρίς υπερβολή, καμιά εκατοστή αστυνομικούς και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών χθες; Κατευθυνόμενοι προς το Ελ Αρίς με δικό μας αυτοκίνητο, εφοδιασμένοι με διαπιστεύσεις και έγγραφα της πρεσβείας μας στο Κάιρο που επιβεβαίωναν επισήμως όχι μόνο την επαγγελματική μας ιδιότητα και την αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της πρόθεσής μας να ταξιδέψουμε προς τη Γάζα για επιτόπιο ρεπορτάζ υπ' ευθύνη μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας σταμάτησαν στη βάση της Γκούμπρι αλ Σαλάμ, της νέας Γέφυρας της Ελευθερίας, μέσω της οποίας θα περνούσαμε από το Σουέζ στη χερσόνησο του Σινά. Ουδεμία σημασία έδωσαν σε δημοσιογραφικά ντοκουμέντα και αλληλογραφία της πρεσβείας, μας κατέσχεσαν τα διαβατήρια και, υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, μεταφερθήκαμε στο Κάιρο, όπου αυτά μας επιστράφηκαν. Οταν ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αν το «μαμνούα» αφορά και απεσταλμένους των ΜΜΕ του εξωτερικού, ο Χόσαμ Ζάκι μας είπε: «Στην αστυνομία έχουν δοθεί αυστηρότατες διαταγές. Γι' αυτό και δεν εξαίρεσαν κανέναν ξένο υπήκοο».

Χθες επίσης το βράδυ δημοσιοποιήθηκε ότι το καραβάνι των περίπου 250 φορτηγών και λοιπών οχημάτων του Viva Palestina που είχε κολλήσει στην Ακαμπα της Ιορδανίας επειδή οι αιγυπτιακές αρχές δεν του επέτρεψαν να περάσει από το λιμάνι Νουέιμπα της Ερυθράς Θάλασσας, επιστρέφει διά ξηράς στη Συρία: Υστερα από διαπραγματεύσεις (με Τούρκο μεσολαβητή) η Αίγυπτος δέχτηκε η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα που μεταφέρει το καραβάνι με επικεφαλής τον Βρετανό βουλευτή Τζορτζ Γκαλογουέι να φορτωθεί στο συριακό λιμάνι της Λατάκεια με προορισμό το Ελ Αρίς. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας