Ηλεκτρονική Έκδοση

Αισιόδοξος για τις συνομιλίες στην Κύπρο ο Μπαν Κι Μουν

Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, όσο αφορά τα θέματα (ανάμεσά τους και το Κυπριακό), τις δραστηριότητες και τις αποστολές του ΟΗΕ μέσα στο 2010, ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ.

«Από την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, είμαι σχετικά ενθαρρυμένος», δήλωσε ο Γ.Γ. σημειώνοντας: «Μίλησα στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, καθώς και με ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, έχουν συναντηθεί εξήντα φορές, με τη βοήθεια του ειδικού μου συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ». Ο Γ.Γ. τόνισε: «Προέτρεψα και τους δύο ηγέτες πως έφτασε η στιγμή γι’ αυτούς να αποφασίσουν στη βάση της ευελιξίας και του συμβιβασμού. Έχουν συζητήσει όλα τα θέματα που απομένουν και τώρα εστιάζουν τις διαπραγματεύσεις τους σε κρίσιμα σημαντικά θέματα».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε: «Ελπίζω ειλικρινά ότι κατά τη διάρκεια των δύο γύρων διαπραγματεύσεων αυτό το μήνα θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σ’ αυτά τα επί μακρόν εκκρεμή θέματα. Ως Γενικός Γραμματέας εξέφρασα τη σθεναρή μου πεποίθηση, βούληση και ετοιμότητα να εμπλακώ οποιαδήποτε κατάλληλη στιγμή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό