Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ, ΤΣΑΒΕΣ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ:

Υπό την κατοχή των ΗΠΑ η Αϊτή!

Με το σταγονόμετρο προωθείται η ανθρωπιστική βοήθεια στα εκατομμύρια σεισμόπληκτους της Αϊτής, με φόντο εσχάτως και πολιτική διελκυστίνδα επιρροής.

Πάνω από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υπό τον έλεγχό τους και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας (φωτ. Reuters) Πάνω από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υπό τον έλεγχό τους και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας (φωτ. Reuters) Μπορεί για πολλούς η ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ότι κλιμακώνοντας την αποστολή στρατιωτών και πεζοναυτών «οπλισμένων σαν να πηγαίνουν σε πόλεμο», οι ΗΠΑ «καταλαμβάνουν μυστικά την Αϊτή» να ήταν αναμενόμενη (είναι γνωστό άλλωστε τι πιστεύει ο Τσάβες για την Αμερική), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαμαρτυρήθηκαν για το αεροπλάνο της Χίλαρι Κλίντον που προσγειώθηκε, σε αντίθεση με αυτό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ούτε η προτροπή του υπουργού Συνεργασίας της Γαλλίας προς τον ΟΗΕ να ερευνήσει τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ στην επιχείρηση βοήθειας ήταν αναμενόμενη. Πολλώ δε μάλλον που σημείωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες υποτίθεται πως στόχο έχουν να βοηθήσουν την Αϊτή και όχι να τη θέσουν «υπό κατοχή». Μετά τις επικρίσεις, πάντως, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα συμφώνησε με τις ΗΠΑ, που έχουν de facto έλεγχο του αεροδρομίου, να δοθεί προτεραιότητα στις πτήσεις που μεταφέρουν βοήθεια. Από τις εκατοντάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, τουλάχιστον 50 είχαν προωθηθεί αλλού μέχρι χθες. Κυρίως στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου επίσης αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα από τραυματίες πρόσφυγες που διακομίστηκαν εκεί και τεράστια μετακίνηση οχημάτων. Για μια απόσταση 300 χλμ. χρειάζονται μέχρι και 18 ώρες.

Λεηλασίες και επιθέσεις

Χθες, στον μετασεισμικό εφιάλτη, πολλές χιλιάδες κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πήραν τον δρόμο προς την επαρχία αναζητώντας τα χρειώδη. Παρ' ότι σημειώθηκε ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού διανομής των τροφίμων, η απόγνωση έκανε τον κόσμο να αποζητά όχι μόνο τον πρώην πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, που αποπέμφθηκε και εξορίστηκε το 2004, αλλά και τον στυγνό δικτάτορα Ντιβαλιέ. Με αρκετούς υπουργούς νεκρούς από τον σεισμό και χωρίς δημόσια κτίρια, η κυβέρνηση συνεδρίασε στο ύπαιθρο για να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να κηρύξει εθνικό πένθος για 30 ημέρες.

Ο κόσμος όμως πεινά και διψά. Και καταφεύγει σε λεηλασίες. Πεινασμένο πλήθος επιτέθηκε και κατέλαβε αμερικανικό ελικόπτερο που επρόκειτο να μεταφέρει βοήθεια, με σκοπό να πάρει τα αγαθά. Υπήρξαν τραυματισμοί και η διανομή διακόπηκε μέχρι να φτάσουν νοσηλευτές. Για την προώθηση της βοήθειας, έγινε γνωστό, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν και τη βάση του Γκουαντάναμο, που δεν αποκλείεται να στεγάσει σεισμοπαθείς αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Πάνω από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν αναπτυχθεί στη χώρα τις επόμενες ημέρες ενώ στους 11.000 κυανόκρανους ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προστεθούν ακόμα 3.500 για έξι μήνες. Στο περιθώριο του Σ.Α. ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 46 μελών του Οργανισμού. Περίπου 500 αγνοούνται -είτε θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε κατέφυγαν σε ασφαλή περιοχή αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Στις λεηλασίες και την αναρχία στο Πορτ-ο-Πρενς ήρθε να προστεθεί και η κερδοσκοπία γραφείων τελετών προκειμένου να θάψουν τους νεκρούς και να μην τους βάλουν σε ομαδικούς τάφους. Ζητούν μέχρι και 1.200 δολάρια, όταν πριν το κακό ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνούσε τα 400. Αλγεινή εντύπωση εν τω μεταξύ προκάλεσε η πληροφορία ότι δύο κρουαζιερόπλοια έδεσαν ανοιχτά ακτών της Αϊτής σε απόσταση 100 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς, για να απολαύσουν οι τουρίστες τη θάλασσα. Η εταιρεία Royal Caribbean, πάντως, είπε ότι αυτό «έγινε ύστερα από σκέψη και συνεννόηση και ότι όλα τα χρήματα από τα τέλη θα πάνε στην αϊτινή πρωτεύουσα, ενώ τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν αναγκαία αγαθά για τους σεισμόπληκτους».

Εθελοντές

* Ομάδα εθελοντών του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» αποτελούμενη από 14 άτομα υγειονομικό προσωπικό θα ταξιδέψει στην Αϊτή μεταφέροντας μια πλήρη κινητή νοσοκομειακή μονάδα εκστρατείας, δύο κινητά χειρουργεία και καταυλισμό για 150 αστέγους.

Επιπλέον, μεταφέρουν υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, ηλεκτρολογικές υποδομές, δύο γεννήτριες, βυτία για νερό και τρόφιμα συνολικού βάρους 8.000 κιλών. Η ομάδα πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα με ναυλωμένο αεροσκάφος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αϊτή
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα