Ηλεκτρονική Έκδοση

Στους 20 οι νεκροί από πλημμύρες στο Περού

Οι πλημμύρες που έπληξαν το νότιο Περού, παγιδεύοντας χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονταν το Μάτσου Πίτσου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας.

Περίπου 40.000 τουρίστες έχουν τραυματιστεί ή παγιδευτεί μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα του Μάτσου Πίτσου, αρχαία πόλη των Ίνκας.

Στην επαρχία Κούσκο, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες που παγίδευσαν 3.500 επισκέπτες. Οι αρχές χρησιμοποίησαν 12 ελικόπτερα και 40 πιλότους για να απεγκλωβίσουν, μέσα σε τέσσερις ημέρες. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή.

"Τα καλά νέα είναι ότι το Μάτσου Πίτσου, και όλες οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται αρχαία, δεν υπέστησαν ζημιές", δήλωσε ο Κάρλος Μιγιάς, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου του Κούσκο, περιοχής που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Όμως η σιδηροδρομική γραμμή που μεταφέρει το 90% των 1.000 ανθρώπων που επισκέπτονται το Μάτσου Πίτσου καθημερινά υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, και η εταιρία των σιδηροδρόμων του Περού προειδοποίησε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και δυο μήνες.

Οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη, με καταιγίδες να αναμένονται στο νότο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Περού.

Η γειτονική Βολιβία επλήγη επίσης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. O πρόεδρος Έβο Μοράλες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22.000 έμειναν άστεγοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περού
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα