Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑΣ 0 33ΧΡΟΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΙΛΙΝΟΪΣ

Ο Αλέξης στη «θέση» του Ομπάμα

«Ο πατέρας σου θα ήταν περήφανος για σένα. Τώρα θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά μέχρι την τελική νίκη», ήταν το μήνυμα που άφησε στον τηλεφωνητή του Αλέξη Γιαννούλια ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νωρίς χθες το πρωί.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών πολιτικών και επιχειρηματιών έχει την ικανότητα να ηγηθεί στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ», είπε ο Αλέξης Γιαννούλιας (φωτ. ΑΠΕ) «Πρέπει να δείξουμε ότι η νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών πολιτικών και επιχειρηματιών έχει την ικανότητα να ηγηθεί στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ», είπε ο Αλέξης Γιαννούλιας (φωτ. ΑΠΕ) Ο 33χρονος ομογενής, εν μέσω μιας δυσμενούς πολιτικής συγκυρίας για τους Δημοκρατικούς και μιας δυσφημιστικής καμπάνιας εναντίον του, κατάφερε και πήρε το χρίσμα του κόμματος για τις προκριματικές εκλογές στο Ιλινόις ώστε να διεκδικήσει στις 2 Νοεμβρίου τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών πολιτικών και επιχειρηματιών έχει την ικανότητα να ηγηθεί και να πρωταγωνιστήσει στα κέντρα των αποφάσεων», είπε σε δήλωσή του στην «Ε» για την αξία της νίκης του, επαναλαμβάνοντας στα ελληνικά ότι τώρα είναι η ώρα για «αγώνα, αγώνα, αγώνα». Παράλληλα, ο Ελληνοαμερικανός υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη γενέτειρα των μεταναστών γονιών του και την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη στήριξή τους. «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν με είχαν βοηθήσει η Ελλάδα και όλοι οι Ελληνοαμερικανοί που έδειξαν την αγάπη τους και δούλεψαν νύχτα-μέρα για την καμπάνια προσφέροντας τα πάντα, από εθελοντική εργασία, λεφτά μέχρι και... κουλουράκια».

Ο 33χρονος ομογενής κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα συνδυασμένα πυρά των αντιπάλων του, αφού η Broadway Bank που ανήκει στην οικογένειά του βρίσκεται κάτω από ομοσπονδιακή επιτήρηση για κακοδιαχείριση στεγαστικών δανείων, αλλά και εξαιτίας των δανείων που είχε εγκρίνει η τράπεζα για τον μαφιόζο Τόνι Ρέζκο. Τελικά, επικράτησε με 39% έναντι 33,8% του αντιπάλου του, Ντέιβιντ Χόφμαν, πρώην γενικού επιθεωρητή του Σικάγου, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τα σχεδόν 3 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε για να συντηρήσει την πανάκριβη εκστρατεία του και την έξυπνη στρατηγική του, η οποία επικεντρώθηκε στο σύνθημα: «Δουλειές, δουλειές, δουλειές».

«Αν και η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες δεν μας ευνόησε, το κλειδί της επιτυχίας ήταν ο Αλέξης. Μίλησε από τον περασμένο Μάρτιο για την υψηλή ανεργία και τους τρόπους να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν θυμωμένοι από την αρνητική καμπάνια εναντίον του. Οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να ξεφτιλίσουν τον Ομπάμα και θα πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις εναντίον του Γιαννούλια», σχολίασε στην «Ε» ο διευθυντής της προεκλογικής του καμπάνιας, Εντι Ζεμενίδης.

Νέα επίθεση με βίντεο

Χθες, άρχισε ήδη να κυκλοφορεί σχετικό βίντεο των Ρεπουμπλικανών που συγκρίνει τον Γιαννούλια με τον τηλεοπτικό μαφιόζο Τόνι Σοπράνο και τον πρόσφατα αποπεμφθέντα από το αξίωμα του κυβερνήτη, Ροντ Μπαλγκόγεβιτς.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γιαννούλιας δέχθηκε τηλεφώνημα συγχαρητηρίων από το επιτελείο του Λευκού Οίκου και από τους γερουσιαστές Ντικ Ντέρμπιν και Μπομπ Μενέντεζ. Λίγο αργότερα, περιτριγυρισμένος συμβολικά από εργάτες του εργοστασίου Hartmax (το οποίο ως υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας απέτρεψε να κλείσει λόγω της οικονομικής κρίσης) και επευφημούμενος από εκατοντάδες ομογενείς του Σικάγου, αποδέχθηκε στο ξενοδοχείο «Fairmont» το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ομογενής πολιτικός θα χρειαστεί να διεξαγάγει ακόμη πιο δυνατή προεκλογική καμπάνια, να μαζέψει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια δολάρια, αν θέλει να κερδίσει σε 9 μήνες τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, βουλευτή Μαρκ Κιρκ και να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία. Η μάχη προοιωνίζεται αμφίρροπη. «Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε σύγχυση στο Ιλινόις», εκτίμησε στο CNN ο πολιτικός αναλυτής Ρας Στιούαρτ. «Ο Κιρκ είναι ένας κεντρώος μετριοπαθής υποψήφιος και σίγουρα ελκύει περισσότερο τους συντηρητικούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους». Υπό κανονικές συνθήκες, οι ενδιάμεσες εκλογές στις 2 Νοεμβρίου θα είχαν ελάχιστο ενδιαφέρον για τους Ρεπουμπλικανούς στο Ιλινόις γιατί είναι μια Πολιτεία όπου κυριαρχούν για δεκαετίες οι Δημοκρατικοί. Ομως, τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το εσωτερικό του κόμματος στο Ιλινόις, η πρόσφατη ήττα στο προπύργιο των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη, η υψηλή ανεργία και η αποστροφή μεγάλης μερίδας των ανεξάρτητων ψηφοφόρων προς την ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα προμηνύουν ότι η κούρσα Γιαννούλια - Κιρκ θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα.*

Από το Σικάγο στον Πανιώνιο και ξανά πίσω

Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1976 και μεγάλωσε στο Σικάγο.

Ο πατέρας του, Αλέκος, καταγόταν από την Κλειτορία Καλαβρύτων και η μητέρα του, Αννα, από τα Σφακιά Κρήτης. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική τη δεκαετία του '70 και εγκαταστάθηκαν στο Σικάγο, όπου απέκτησαν τεράστια ακίνητη περιουσία, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την Broadway Bank. Ο Γιαννούλιας σπούδασε οικονομικά και νομικά σε πανεπιστήμια του Σικάγου, της Βοστόνης και της Νέας Ορλεάνης. Στο διάστημα μεταξύ 1998-2000 ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου. Με τον Μπαράκ Ομπάμα πρωτογνωρίστηκαν παίζοντας μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Αργότερα ο νεαρός ομογενής θα βοηθήσει τον άσημο τότε μαύρο πολιτικό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004 για τη Γερουσία των ΗΠΑ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πείσει τον Γιαννούλια να μπει στην πολιτική. Με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, το απόλυτο τότε αουτσάιντερ, θα εκλεγεί στις 7 Νοεμβρίου 2006 στο αξίωμα του υπουργού των Οικονομικών του Ιλινόις, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Σε περίπτωση που εκλεγεί τον Νοέμβριο, θα είναι ο δεύτερος ομογενής που θα κατέχει θέση στην 100μελή Γερουσία, μαζί με τη Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Κόσμος
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Κόσμος
Οι φλόγες απειλούν 2.000 σπίτια στην Καλιφόρνια
Έτοιμοι για διάλογο οι αντάρτες των Farc
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Ιράν
Ανοίγουν και πάλι οι ζώνες αλιείας στη Λουιζιάνα
25 νεκροί από τις φωτιές στη Ρωσία