Ηλεκτρονική Έκδοση

«Νέο κεφάλαιο» ανοίγει για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Γλίτωσε η κυβέρνηση συνασπισμού της Β. Ιρλανδίας

Τελευταία ενημέρωση:

Σε συμφωνία κατέληξαν τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας σχετικά με την μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ μέχρι τις 12 Απριλίου, βάζοντας τέλος στις μακρές διαπραγματεύσεις που απειλούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Βάσει της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τον πρώτο της υπουργό Δικαιοσύνης, γεγονός που όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, αποτελεί ένα από τα πλέον τολμηρά βήματα προς την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.

Ο κ. Μπράουν ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 800 εκατ. λίρες (920 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση της μεταβίβασης των εξουσιών από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ.

"Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μίας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

"Πιστεύω ότι η Συνέλευση και οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν τώρα να συνεχίσουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του καθολικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος DUP και πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία