Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον

Ηταν γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων, λέει επιτροπή του Κογκρέσου

Τελευταία ενημέρωση:

Ως γενοκτονία χαρακτήρισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Τουρκία. Η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αναμένεται ωστόσο να θέσει σε δοκιμασία τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ με ανακοίνωσή του ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση μπορεί να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.  Από την πλευρά της η Αρμενία χαιρέτισε την απόφαση την οποία χαρακτήρισε πρόοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση με οριακή πλειοψηφία - 23 μέλη της ψήφισαν υπέρ και 22 κατά. Αν και η απόφαση δεν έχει νομική ισχύ, ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή  ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία η εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Το 2007, παρόμοιο ψήφισμα πέρασε από το στάδιο της επιτροπής αλλά έμεινε αδρανές έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης Μπους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και υπογράμμισε ότι το ψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται παρά την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την προεκλογική του καμπάνια να στιγματίσει τη σφαγή, ως γενοκτονία.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Την απόρριψη της απόφασης από τους Αμερικανούς βουλευτές είχε ζητήσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ" ανέφερε ότι   ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, να εμποδίσει τη λήψη απόφασης. Φέρεται, επίσης, να προειδοποίησε ότι ένα ψήφισμα που θα κάνει λόγο για γενοκτονία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι 300.000 με 500.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο του 1915. Υποστηρίζει ωστόσο ότι δεν ήταν αποτέλεσμα εκστρατείας εξόντωσής τους αλλά του χάους που επικράτησε τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης του πρεσβευτή της εάν η επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ψηφίσει απόφαση που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία, την σφαγή των Αρμενίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Τουρκία
Αρμενία
Για το ίδιο θέμα
Προς τις καλένδες οδεύει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων