Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποκλείει τη Δυτική Όχθη το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, έδωσε εντολή για τον πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης για 48 ώρες, από σήμερα έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ο αυστηρός αποκλεισμός αποφασίστηκε για «λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει συστηματικά τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης σε κάθε εβραϊκή γιορτή.

Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο ενώ κανένας εορτασμός δεν έχει προγραμματιστεί στο Ισραήλ.

Ο στρατός θα επιτρέψει ωστόσο την ελεύθερη διέλευση στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Όχθης για ασθενείς, ιατρικό προσωπικό, εκπροσώπους θρησκευτικών ιδρυμάτων και για 550 εκπαιδευτικούς που διαθέτουν ειδική άδεια για να περνούν στρατιωτικά οδοφράγματα σε βασικούς οδικούς άξονες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Επίσης η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτύξει ενισχύσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ και απαγόρευσε την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη για τους άνδρες, μουσουλμάνους προσκυνητές ηλικίας μικρότερης των 50 ετών στη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Την περασμένη Παρασκευή σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Πλατεία των Τζαμιών και προκάλεσαν τον τραυματισμό 60 Παλαιστινίων από τη ρίψη δακρυγόνων και 15 αστυνομικών από πέτρες.

Η ένταση αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, με το πράσινο φως που έδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή 1.600 κατοικιών στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Μετά την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το Σεπτέμβριο του 2000, στη Δυτική Όχθη επιβάλλεται σχεδόν καθημερινά αποκλεισμός. Μόνο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους επιτρέπεται καθημερινά να μεταβαίνουν στο Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει αποκλεισμένη από τον Ιούνιο του 2007 όταν οι ισλαμιστές της Χαμάς ανέλαβαν δια της βίας τον έλεγχο του παλαιστινιακού αυτού εδάφους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δυτική Όχθη
Ισραήλ