Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ «ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ» ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ!

Από τα Ρίχτερ της Αϊτής στα σίδερα

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τον φοβερό σεισμό στην Αϊτή, που σύμφωνα με νέο απολογισμό της κυβέρνησης στο Πορτ-ο-Πρενς προκάλεσε τον θάνατο 300.000 ανθρώπων, μερικές δεκάδες σεισμοπλήκτων που μεταφέρθηκαν υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης με αμερικανικά αεροπλάνα στις ΗΠΑ είναι κρατούμενοι σε ειδικά κέντρα μεταναστών.

Οι Αϊτινοί κρατούμενοι δεν έχουν κανενός είδους άδεια. Δεν τους επιτρέπεται ούτε να φύγουν, αλλά ούτε και να φιλοξενηθούν στα σπίτια συγγενών τους στις ΗΠΑ (φωτ. Reuters, Ass. Press) Οι Αϊτινοί κρατούμενοι δεν έχουν κανενός είδους άδεια. Δεν τους επιτρέπεται ούτε να φύγουν, αλλά ούτε και να φιλοξενηθούν στα σπίτια συγγενών τους στις ΗΠΑ (φωτ. Reuters, Ass. Press) Οπως αποκαλύπτουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», τουλάχιστον 30 επιζήσαντες, ορισμένοι μάλιστα διασωθέντες από τα ερείπια, είναι ουσιαστικά φυλακισμένοι χωρίς ψυχολογική βοήθεια για το τραύμα που έχουν υποστεί. Οι απελάσεις Αϊτινών έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, όμως στους κρατουμένους που δεν έχουν κανένος είδους άδεια, δεν επιτρέπεται να φύγουν και να φιλοξενηθούν στα σπίτια συγγενών τους στις ΗΠΑ. Ολοι τους σχεδόν υπέβαλαν αίτημα να απελευθερωθούν βοηθούμενοι από σπουδαστές νομικής σχολής που τους διέθεσαν τις γνώσεις τους δωρεάν. Κανένα αίτημα όμως δεν απαντήθηκε. Παρά τις πιέσεις που ασκούν, οι επίσημοι δικηγόροι τους παίρνουν διαρκώς τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που όμως δεν γίνεται. Επιπλέον, μάλιστα, ορισμένοι μεταφέρονται σε άλλα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών χωρίς οι συγγενείς τους να μπορούν να τους εντοπίσουν παρά έπειτα από εβδομάδες.

Παρατεταμένη κράτηση

«Η παρατεταμένη και καθόλου αναγκαία κράτηση επιτείνει το τραύμα τους» έγραψαν στην αίτηση αποφυλάκισης οι δικηγόροι των κρατουμένων σε έγγραφο που έστειλαν σε αρμόδια υπηρεσία. Εκπρόσωπος του τμήματος αλλοδαπών δήλωσε επισήμως στους «Τάιμς» ότι για τους 30 κρατουμένους της Φλόριντα «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης» και ακόμα 35 Αϊτινοί, που έφτασαν στις ακτές των ΗΠΑ με βάρκες, είναι υπό κράτηση. Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία, οι αμερικανικές αρχές εξηγούν ότι θα ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες απέλασης, αλλά με αναμονή ώς την άρση της αναστολής, ώστε «να αποθαρρυνθούν Αϊτινοί να κάνουν το δυνάμει θανάσιμο ταξίδι προς τις ΗΠΑ».

Μετανάστες από την Αϊτή συχνά επιχειρούν να φτάσουν στις αμερικανικές ακτές με αυτοσχέδιες βάρκες και πνίγονται στη θάλασσα. Προφανώς η κατάσταση είναι ασύγκριτα χειρότερη από ό,τι πριν από τη 12η Ιανουαρίου και πολύς κόσμος θα επιχειρήσει να βρει διαφυγή. Η διάσκεψη των δωρητών φαίνεται να εξασφαλίζει σχεδόν 10 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση, όμως απαιτούνται επενδύσεις για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Τρεις μήνες μετά τον σεισμό, 1,7 εκατ. άνθρωποι παραμένουν άστεγοι και ζουν σε προσωρινά καταλύματα κοντά και πλάι στα συντρίμμια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Αϊτή