Ηλεκτρονική Έκδοση

Απελευθερώθηκε ο Έλληνας όμηρος των Ταλιμπάν

Απελευθερώθηκε σήμερα ο Αθανάσιος Λερούνης, ο 55χρονος Έλληνας εκπαιδευτικός που είχε απαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου από Ταλιμπάν στο χωριό Μπρουν στα βόρεια του Πακιστάν, σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο.

"Βρίσκεται μαζί μας σώος και αβλαβής, ήταν δύσκολο, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών μας λειτούργησαν καλά" δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Ραχματουλάχ Βαζίρ κυβερνήτης της περιοχής Τσιτράλ του Πακιστάν απ΄όπου είχε απαχθεί ο Λερούνης.

Η απελευθέρωσή του, η οποία έγινε χθες το βράδυ, ήρθε ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ φυλάρχων του Τσιτράλ και τους Ταλιμπάν της περιοχής του Νουριστάν που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί έξω από το μουσείο του στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα. Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα από το 2001 και ζούσε εδώ και πολλά χρόνια με την κοινότητα των Καλάς, ανθρώπους των ορεινών Ιμαλαΐων του Τσιτράλ, που φέρονται ότι έχουν ελληνική καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 "Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής", δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.

"Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης", ανέφερε η ίδια πηγή.

Την απελευθέρωση του Λερούνη επιβεβαίωσε στο Γαλλικό πρακτορείο και ο Μοχάμεντ Τζαφέρ εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τσιτράλ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πακιστάν