Ηλεκτρονική Έκδοση

Το Έβερεστ έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο αλλά ποιό ακριβώς είναι αυτό;

Κίνα και Νεπάλ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το ύψος του Έβερεστ

Έπειτα από 150 χρόνια χαρτογραφήσεων και διαμάχης, οι κυβερνήσεις του Νεπάλ και της Κίνας συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο ακριβές ύψος του ψηλότερου σημείου της γης, το βουνό Έβερεστ, που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κράτη, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο Κατμαντού αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναγνωρίσουν τα μεταξύ τους διαφορετικά νούμερα όσον αφορά το ακριβές ύψος του βουνού, καθώς πραγματοποιούν διαφορετικές μετρήσεις.

Το Νεπάλ, βασισμένο σε έρευνα της Ινδίας το 1955, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η κορυφή του βουνού βρίσκεται σε απόσταση 8.848 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψιν την κορυφή του βουνού.

Η Κίνα χρησιμοποιεί τον αριθμό 8.844,43, σύμφωνα με μέτρηση του Κρατικού Γραφείου Τοπογραφήσεων και Χαρτογραφήσεων του 2005, που μέτρησε το ύψος του ίδιου του βουνού, μη λαμβάνοντας υπόψιν τους πάγους και τα χιόνια στην κορυφή του

Το Νεπάλ, ωστόσο, αρνείται να αποδεχθεί τα 8.850 μέτρα, ύψος που μετρήθηκε από αμερικανική αποστολή το 1999 με τη χρήση δορυφόρων για πρώτη φορά και χρησιμοποιείται από την Αμερικανική Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία. 

Η διαμάχη όμως δεν τελειώνει εκεί. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι καμία από τις μετρήσεις ενδέχεται να μην είναι σωστή καθώς το βουνό ψηλώνει κατά 4 χιλιοστά κάθε χρόνο όσο η τεκτονική πλάκα πάνω στην οποία βρίσκεται η Ινδία, βαθμιαία ωθείται κάτω από την πλάκα της Κίνας και του Νεπάλ. Η διαδικασία αυτή «σηκώνει» συνεχώς αλλά αδιόρατα την οροσειρά των Ιμαλαΐων. 

Ακόμη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας - βάση της οποίας μετρούνται όλα τα ύψη των βουνών - λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη προσθέτει ακόμα μία σύγχυση στη μέτρησή του. 

Το 1847 βρετανική έρευνα με επικεφαλής τον Άντριου Βογκ ήταν η πρώτη που ανακάλυψε ότι υπάρχει ένα ακόμα ψηλότερο βουνό από το Kanchenjunga, που θεωρείτο τότε το ψηλότερο του κόσμου. 

Το 1852 ένας νέος Ινδός μαθηματικός, ο Ραντανάθ Σικντάρ έγινε ο πρώτος που μέτρησε το ύψος του βουνού, που ονομαζόταν τότε κορυφή XV στα 8.840 μέτρα. Το 1856, ο Βογκ ήταν ο πρώτος που δήλωσε δημοσίως ότι το βουνό ήταν “κατά πάσα πιθανότητα το υψηλότερο του κόσμου”. 

Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν πλέον ανέβει στο Έβερεστ από τότε που η κορυφή του κατακτήθηκε για πρώτη φορά, τον Μάιο του 1953, από τον Νεοζηλανδό, Έντμουντ Χίλαρι και τον Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκέι. 

Οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ ή στα σύνορά του με την Κίνα και την Ινδία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωλογία