Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Τούρκος στο ...γιαούρτι ήταν Έλληνας

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί με αγωγή από τη σουηδική γαλακτοβιομηχανία Lindahl ένας Έλληνας. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του χωρίς την άδεια του στο νέο προϊόν της, το «γιαούρτι με τουρκική συνταγή», σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

Η σουηδική εταιρεία Lindahl, με βάση την πόλη Jönköping, ξεκίνησε τη διαφημιστική της εκστρατεία προωθώντας το νέο της προϊόν, το "γιαούρτι με τουρκική συνταγή". Βρήκε αυτή τη φωτογραφία του Έλληνα, με τα μακριά μουστάκια και το κόκκινο καπέλο, η οποία πλέον βρίσκεται πάνω σε όλα τα κεσεδάκια του νέου αυτού γιαουρτιού, και τη χρησιμοποίησε, χωρίς ο εικονιζόμενος να έχει την παραμικρή ιδέα.

Ένας φίλος του, ο Αθανάσιος Βαρζανάκος, που ζει στη Στοκχόλμη, πηγαίνοντας να κάνει τα ψώνια του στην αγορά της πόλης, βρέθηκε μπροστά στη φωτογραφία του, στο ψυγείο με τα γιαούρτια της εταιρείας και τον ειδοποίησε κατόπιν στην Ελλάδα.

"Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Ήταν ένα σοκ για εμένα να δω μπροστά μου κάποιον που γνωρίζω. Όταν τον ειδοποίησα, εκνευρίστηκε και αναρωτήθηκε έξαλλος πώς ήταν δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Αθανάσιος Βαρζανάκος.

Ο Έλληνας πολίτης κατέθεσε μήνυση σαράντα σελίδων κατά της σουηδικής εταιρείας επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του και κυρίως επειδή εκείνος είναι Έλληνας και ζει στην Ελλάδα και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Τουρκία, ανέφερε το σουηδικό ραδιόφωνο.

Η εταιρεία Lindahl από τη μεριά της κάνει λόγο για παρεξήγηση, εξηγώντας ότι τη φωτογραφία την προμηθεύτηκε νόμιμα από το διαδίκτυο.

" Όταν λάβαμε τη μηνυτήριο αναφορά και για εμάς ήταν ένα σοκ", εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνντερς ΛΙννταλ.

Η σουηδική δικαιοσύνη θα δώσει τελικώς τη λύση.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

27 σχόλια

21 Ο/Η Μάρω έγραψε: (πριν 8 έτη)
Διάβασα με πολλή προσοχή αυτά που γράψατε και τελικώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πατρότητα του γιαουρτιού είναι ελληνική. Συμφωνώ με την κ. Ελένη , επίσης θέλω να πω ότι είναι πολύ διαφωτιστικό το link που επεσύναψε ο κ. Τάκης. Μπράβο και στους 2. Τελικώς μαθαίνουμε χρήσιμα πράγματα στο Internet, αρκεί μόνο, να είμαστε καλοπροαίρετοι!
22 Ο/Η Μάκης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Λοιπόν...

Το γιαούρτι είναι τούρκικη λέξη. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το "υγείαρτος" (που κατ' εμέ δεν υπάρχει), ας προσπαθήσουν να το αποδείξουν. Ένα πειστικό επιχείρημα θα ήταν αρχαίο κείμενο με τη λέξη.

Κ Τάκη
1)Η λέξη "θήρα" υπάρχει στα λεξικά...

2) Δεν αμφιβάλλω ότι φτιάχνανε γιαούρτι στην αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Απλά αντέδρασα στο 1o σχόλιο της κας Ελένης το οποίο παραθέτω αυτούσιο:

"Μήπως να σκεφθεί κάποιος να κάνει και μία βαρβάτη μήνυση στην Λίνταλ για τα βαφτίσια του γιαουρτιού ως "τουρκικό" ? απο πού κι ως πού?
Έχουν πολλά αρχαία τουρκικά κείμενα όπου καταγράφεται ο τρόπος παρασκευής του?"Κα Ελένη
Άνοιξα λεξικά. Και από τη βιβλιοθήκη και από την "ηλεκτρονική" βιβλιοθήκη χάριν φιλομάθειας.
23 Ο/Η rovespieros έγραψε: (πριν 8 έτη)
Όντως πρέπει να αποδέιξουμε ότι το γιαούρτι ανακαλύφθηκε από τους έλληνες. Πρέπει να κινηθούμε αστραπιαία να αποκωδικοποιήσουμε το DNA του μικροοργανισμού που προκαλεί την ζύμωση και να αποδειχθεί περίτρανα ότι ανακαλύφθηκε από βλάχο που μιλούσε τα ελληνικά και ήταν και χριστιανός ορθόδοξος, να μπορύμε να νιώσουμε περήφανοι επιτέλους.
24 Ο/Η Ελένη έγραψε: (πριν 8 έτη)
@Μάκης & Rovespieros
κ. Μάκη, παρατέθηκε κείμενο ομότιμου καθηγητή! που κατέχει θέση στην Εθνική Επιτροπή Γάλακτος. Προφανώς η δική σας θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι μακράν υψηλότερη, για να αμφισβητείτε με τόση θέρμη ότι παρατέθηκε, απο ομότιμο συνάδελφό σας !!!
Αν δεν σας επαρκεί .... λυπάμαι αλλά η επιχειρηματολογία σας δεν διαφέρει ούτε κατ ' ελάχιστον απο το κλασσικό : "είσαι ελέφαντας!!!... μα δεν είμαι !!! , απέδειξέ μου ότι δεν είσαι" .
Αναστρέφοντας λοιπόν την συγκεκριμένη δομή επιχειρημάτων θα σας πώ: αποδείξτε μου εσείς ότι είμαι ελέφαντας.
Το προφανές ότι οι Τούρκοι ήλθαν στην περιοχή γύρω απο το Αιγαίο πολλούς αιώνες αργότερα απο τον όποιο Πολύφημο, επιλεκτικά το αγνοείτε.
Το γεγονός επίσης ότι οι συγκεκριμένοι νομαδική φυλή προέρχεται απο τα βάθη της Ασίας ούτε αυτό σας λέει τίποτε σε συνάρτηση με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής καταγωγής τους.
Ουδέποτε είπα ότι η λέξη γιαούρτι (αυτή καθ' εαυτή) είναι ελληνική. Αλλά η λέξη υγείαρτος ΕΙΝΑΙ ελληνική. Αν δεν μπορείτε να δείτε το "αντιδάνειο" ανάμεσα στις δύο λέξεις (υγείαρτος & γιαούρτι- και πώς θα μπορούσαν άλλωστε νομάδες με πεπερασμένο λεξιλόγιο να προφέρουν μία πολυσύλλαβη λέξη) λυπάμαι αλλά ανήκετε στην ομάδα ανθρώπων που έχουν πολύ επιλεκτική όραση.
Το γεγονός επίσης ότι διεθνώς χρησιμοποιείται η λέξη γιαούρτι πάλι δεν σας λέει τίποτε. Μάλλον δεν έχετε ακούσει πότε δημιουργείται η ανάγκη μίας λέξης.
Το μόνο που προσπαθείτε είναι με σοφίσματα να καταρίψετε οτιδήποτε δεν κατανοείτε και δεν σας βολεύει !!
Ψάξατε λοιπόν στα λεξικά και δεν βρήκατε ΠΟΥΘΕΝΑ την λέξη υγείαρτος ! Τώρα πώς γίνεται σε ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ, Αγγλικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες που ασχολούνται με την Ελληνική γλώσσα να την έχουν, προφανώς οφείλεται στο εκτόπλασμα του DNA του μικροοργανισμού που προκαλεί την ζύμωση όπως λέει και ο κ. rovespieros το οποίο σε περίοδο διακοπών κατοικοεδρεύει σε βιβλιοθήκες .... γιατί πλήττει περιμένοντας το γάλα να το κάνει γιαούρτι !
Επίσης πρέπει να βρήκατε εκείνα τα αρχαία τουρκικά κείμενα, στα οποία καταγράφεται ο τρόπος παρασκευής του και που είναι προγενέστερα της Ιλιάδος ! Ωστόσο δεν τα είδαμε!
Προφανώς η ηλικία σας δεν ξεπερνά τα 30 - 32 έτη.... για να μήν υπάρχουν αρχαιοελληνικές λέξεις στα λεξικά σας !
Άλλη φορά να αναφέρετε εξ αρχής τι είδους αποδείξεις είστε διατεθειμένος να δεχθείτε ..... και μιά και ξεκινήσαμε αυτήν την συζήτηση ... εξηγείστε μου γιατί λέμε λεωφορείο αφού η λέξη είναι .... λαός ..... έτσι για να με κατατοπίσετε και μένα ....
Α! και να μήν ξεχάσω !! να δώσετε τους θερμούς μου χαιρετισμούς στις κ.κ. Δραγώνα και Ρεπούση.
25 Ο/Η Μάκης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ο κ καθηγητής που αναφέρεστε είναι γεωπόνος και όχι φιλόλογος ή γλωσσολόγος. Οπότε η άποψη του για τη λέξη "υγειάρτος" δε μου λέει τίποτα και ούτε παραθέτει στοιχεία όπως και σεις. Προφανώς δεν έχετε και φανφαρίζετε χωρίς να δίνετε τίποτα ουσιώδες. Οι πηγές είναι:

Toygar, Kamil (1993). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı. p. 29

Ögel, Bahaeddin (1978). Türk Kültür Tarihine Giriş: Türklerde Yemek Kültürü. Kültür Bakanlığı Yayınları. p. 35.

Σας προκαλώ να παραθέσετε αρχαίο κείμενο με τη λέξη υγείαρτος μια και προέρχεστε από τον αρχαίο κόσμο (εκεί υπολογίζω την ηλικία σας) !

Τα χαιρετίσματά μου στον κ. Άδωνι.
26 Ο/Η Ελένη έγραψε: (πριν 8 έτη)
Η wikipedia και το answers.com βλέπω έχουν την τιμητική τους !!!!
Αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα κείμενά τους είναι προγενέστερα της Ιλιάδος .......
Έτσι σαν πρώτο βήμα ....
"
I Greci antichi lo chiamavano Υγειαρτος (ygiartos), ovvero “cibo della salute” e conoscevano già le sue particolari proprietà. Lo storico Erodoto, che visse nel V sec. a.C., lo esalta, come pure il famoso medico del I sec. a.C. Galeno, che elenca le sue proprietà soffermandosi sulle sue azioni catartiche per l’intestino.
"
όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ο Ηρόδοτος..... (εδώ θα σας βοηθήσει πολύ ένα online μεταφραστηράκι στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε ιταλικά).
Τώρα για την υπόλοιπη επιχειρηματολογία σας προφανώς ένας γεωπόνος στην δική σας αντίληψη ... σπουδάζει μόνο με κλαδευτήρι άντε και κανένα κασμά !
Προφανώς οι μονογραφίες του και οι εργασίες του - μιά και πρέπει να παρουσιάζει έργο κατά την ακαδημαϊκή του καριέρα - πηγαίνουν στο τμήμα της Φιλοσοφικής και εκεί διατυπώνονται απο τις μονοσύλλαβες λέξεις τις οποίες .... .κατά την άποψή σας .... μπορεί να αρθρώσει ! (όπως: ούγκ, ζμπάμ, ντάγκ ντούγκ).
Αλλά ακόμη και έτσι να είναι ... μάλλον την χτένισε ο φιλόλογος, γιατί αναγνώσθηκε το συγκεκριμένο κείμενο παρουσία ειδημόνων!
Επομένως απο τούδε και στο εξής κάθε μηχανικός, αρχιτέκτονας, φυσικός ή μαθηματικός προκειμένου να αναπτύξει τις θεωρίες του και τίς γνώσεις του ... πρέπει να έχει απο δίπλα του και έναν φιλόλογο .....
Μάλιστα !!!
Εξαιρετικό επιχείρημα !!! κυριολεκτικά με έχετε κατατροπώσει !
Α! πήγα να δώσω χαιρετισμούς στον Άδωνι όπως μου ζητήσατε .... αλλά είχε πολλά Νεφελίμ γύρω του .... και .... σκιάχτηκα !!! και είπα να το αφήσω για κάποια άλλη στιγμή .... άν δεν σας πειράζει ....

Μήπως τελικά είστε κάποιος δημόσιος υπάλληλος απο αυτούς που άν η σφραγίδα που έχει βάλει ο προηγούμενος δεν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ στην σωστή θέση- όπως εσείς ορίζετε την σωστή - θα πρέπει να ξαναπάει κανείς στον 6ο όροφο να βγάλει φωτοτυπία, να πάει στο Α.Τ. ή το Κ.Ε.Π. για το ΑΚΡΙΒΕΣ αντίγραφο, μετά στον 5ο μετά στον 3ο .... κ.ο.κ. μέχρι να φθάσει ξανά σε σάς?
27 Ο/Η ΤΑΚΗΣ Α έγραψε: (πριν 8 έτη)
@ ΜΑΚΗ
Ναι η Θήρα υπάρχει στα λεξικά...ακόμα.Αλλά το ποσοστό των μαθητών που γνωρίζουν τι σημαίνει είναι ελάχιστο...

Λοιπόν να κάνω και μια υπέρβαση ;...
Γιατί και η λέξη γιαούρτι να μην προέρχεται από την Ελληνική;Μέσω Τουρκικής;;
Για να κάνουμε μια μικρή άσκηση:
υΓεΙΑΡΤΟς που με τον χρόνο και τους ιδιωματισμούς κατέληξε Γιαουρτ..Γιοουρτ.. Γιογκουρτ κ.λ.π. Τουλάχιστον και εύηχα αλλά και με τα γράμματα βγαίνει ...
Υπάρχει άλλο ένα παράδειγμα.Φημολογείται οτι το όνομα της Πόλης (Κωνστ/πολης), το Ινσταμπούλ, προέρχεται απο την κραυγή=σύνθημα των Οθωμανών "Στην Πόλη" για ενθάρρυνση και παρότρυνση όταν έκαναν εκστρατεία για να την κατακτήσουν και εκφοβισμό των Ελλήνων. .Δεν ξέρω κατά πόσο και αυτό είναι αλήθεια αλλά πολλά εξάλλου δεν ξέρουμε.ετσι δεν είναι;;
Μην ξεχνάμε οτι τα Ελληνικά ήταν τότε η γλώσσα που είχε επικρατήσει σαν διεθνής, όπως σήμερα τα Αγγλικά.Οπότε κάποιος θα περίμενε να υιοθετηθούν τα Tourkogreek όπως σήμερα αρχίζουν να επικρατούν τα greeklish (τρομάρα μας!)

@Ελένη .Ναι το στραγγιστό γιαούρτι είναι κατοχυρωμένο..Στην περίπτωση των Σουηδών βλέπω οτι γράφει "Τούρκικη συνταγή" κάτι που δεν μπορεί κανείς να μην το δεχθεί. Δεν αξιώνεται εκεί η πατρότητα αλλά ο εικονιζόμενος ζητά "τα ρέστα του" λόγω προσωπικών δεδομένων και καλά κάνει!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 27

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουηδία