Ηλεκτρονική Έκδοση

Προς αποκλιμάκωση η πολιτική κρίση στη χώρα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Κιργιστάν

Στο Καζακστάν έχει βρει καταφύγιο ο έκπτωτος πρόεδρος Μπακίγεφ

Τελευταία ενημέρωση:

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρνμπανμπέκ Μπακίγεφ, παραιτήθηκε επισήμως σήμερα, τερματίζοντας την ανησυχία για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας χώρα. Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα αποφύγει τη δίκη και ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τους φόνους διαδηλωτών στις 7 Απριλίου.

Ο Μπακίγιεφ έστειλε με φαξ την παραίτησή του στην προσωρινή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται Ρόζα Οτουνμπάγιεβα. Χθες είχε διαφύγει στο γειτονικό Καζακστάν.

 Όπως ενημέρωσε η προσωρινή κυβέρνηση η επιστολή παραίτησης του Μπακίγιεφ εστάλη χθες το βράδυ και σε αυτή ανέφερε ότι παραιτείται καθώς έχει πλήρη επίγνωση για το σύνολο των ευθυνών του σε σχέση με το μέλλον του λαού του Κιργιστάν.

Η υπογεγραμμένη από τον Μπακίγιεφ επιστολή παραίτησης αναρτήθηκε στο λογαριασμό Twitter που έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης.

Η εξέγερση που οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην ανατροπή του Μπακίγιεφ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους.

Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως επέκτεινε την συμφωνία για την αμερικανική αεροπορική βάση του Μανάς, ιδιαίτερης σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. "Η προσωρινή κυβέρνηση αποφάσισε να επέκτεινε για ένα χρόνο τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το διαμετακομιστικό κέντρο του Μανάς", δήλωσε ο Ομούρ Τεκεμπάγεφ, νούμερο δύο της νέας ηγεσίας της χώρας. Η επικεφαλής της νέας κυβέρνησης Ρόζα Οτουμπάγεβα επιβεβαίωσε στις 9 Απριλίου ότι θα παραμείνει η αμερικανική βάση στη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και στόχος είναι η πολιτική αναμόρφωση της χώρας, ενώ στελέχη της δήλωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Κιργιστάν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη συμμάχων του Μπακίγιεφ, οι οποίοι εκτιμάται ότι κρύβονται στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε σήμερα τους νέους ηγέτες του Κιργιστάν να μην κάνουν τα λάθη των προκατόχων τους.

"Θα ήθελα οι νέοι ηγέτες να αποφύγουν αυτά τα λάθη", τόνισε ο Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Βραζιλία. Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε πως η Ρωσία θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν, αλλά προειδοποίησε πως η βοήθεια αυτή προορίζεται για μεγάλα έργα στη χώρα με την προϋπόθεση ότι η νέα ηγεσία είναι ικανή να τα διαχειριστεί.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα χορηγήσει ως δωρεά στο Μπισκέκ 20 εκατομμύρια δολάρια και 30 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν με τη μορφή πίστωσης με προνομιακούς όρους.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κιργιστάν