Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο πρόεδρος της Νιγηρίας

Ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας ο Γκούντλακ Τζόναθαν

Τελευταία ενημέρωση:

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ουμάρου Γιάρ-Αντούα, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας της χώρας. Νέος πρόεδρος της χώρας ορκίστηκε ο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Ο εκλιπών είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή τον περασμένο Νοέμβριο για λόγους υγείας. Ο Γκούντλακ Τζόναθαν είναι ο πέμπτος πρόεδρος της Νιγηρίας που δεν προέρχεται από τους κόλπους του Στρατού.

Η εκλογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της διαφθοράς και η διατήρηση της ειρήνης στο πετρελαιοπαραγωγό Δέλτα του Νίγηρα παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Νιγηρίας.

Ο Τζόναθαν, 52 ετών, ορκίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλόισιους Κατσίνα-Αλου σε τελετή στο προεδρικό μέγαρο.

Επιστήμονας, με διδακτορικό στη Ζωολογία, εισήλθε στο χώρο της πολιτικής πριν από δέκα χρόνια.

Εκτός από το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που παρέλαβε από τον προκάτοχό του και δεσμεύτηκε να προωθήσει, θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2011.

Για να ανταποκριθεί στο αίτημα για ισομερή κατανομή της εξουσίας μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου, το PDP επέλεξε τον Τζόναθαν για την αντιπροεδρία, κρίνοντας ότι είναι ο "πιο καθαρός" των κυβερνητών των πολιτειών του Δέλτα.

Ο αντιπρόεδρος Τζόναθαν εργάστηκε χωρίς να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ούτε και να εντυπωσιάσει.

Ορισμένοι τον επικρίνουν για έλλειψη πυγμής και πολιτικού χαρίσματος, άλλοι υπογραμμίζουν ότι τουλάχιστον δεν έχει κατηγορηθεί δημόσια για εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.

Την 1η Μαΐου είχε δηλώσει ότι προτεραιότητές του για το υπόλοιπο της θητείας του είναι η πλήρης ηλεκτροδότηση της χώρας, η ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και η διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νιγηρία