Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον - Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Νικ Κλεγκ

Βρετανία : Κυβέρνηση συνεργασίας Τόρις – Φιλελεύθερων

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αποχώρησε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, αφού έλαβε και επισήμως εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα της Βρετανίας, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας . «Στοχεύω να σχηματίσω μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες», δήλωσε.

"Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", πρόσθεσε.

Υπό την πρωθυπουργία του Κάμερον και με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Νικ Κλεγκ, το υπουργικό συμβούλιο θα είναι μικτό, με τέσσερα χαρτοφυλάκια να πηγαίνουν σε Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Αργά χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο Τζορτζ Όσμπορν και Εξωτερικών ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με κύκλους του Συντηρητικού κόμματος, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού προγραμματίζει να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει για την περικοπή 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Οι Συντηρητικοί του Κάμερον κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά όχι και την πλειοψηφία, γεγονός που τους ανάγκασε να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, στα 43 του, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση που σχηματίζεται είναι ο πρώτος συνασπισμός από το 1940.  Στην ακρόασή του από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον συνόδευσε και η σύζυγός του Σάρα.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνεχάρησαν τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον προσκάλεσαν σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο αντίστοιχα.

Παραίτηση Μπράουν

Νωρίτερα, την παραίτησή του από το αξίωμα του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε και επισήμως, ο Γκόρντον Μπράουν. "Ενημέρωσα τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας ότι προτίθεμαι να υποβάλω στη βασίλισσα την παραίτησή μου", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπράουν οδηγήθηκε στην απόφασή του, ύστερα από το γεγονός ότι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ οι διαπραγματευτικές προσπάθειες μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών έπεσαν στο κενό αργά σήμερα.

Ο Γκόρντον Μπράουν είχε διαδεχθεί τον Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2007, ύστερα από 10 χρόνια θητείας στο  υπουργείο Οικονομικών.

Στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τους δύο γιους του, δήλωσε ότι "αγαπούσε τη δουλειά του" και ότι ήταν "τιμή του που βρέθηκε σε αυτή τη θέση". "Εύχομαι ο επόμενος πρωθυπουργός να κάνει σημαντικές επιλογές για το μέλλον. Σας ευχαριστώ και αντίο", ανέφερε.

 


Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία