Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Μια κυβέρνηση-προϊόν «κοπτοραπτικής»...

«Σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση» θέλουν να χτίσουν από κοινού, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι δύο νέοι ισχυροί άνδρες της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νικ Κλεγκ, ανακοίνωσαν χθες τις λεπτομέρειες της ιστορικής συμφωνίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Νέοι, ωραίοι, ευκατάστατοι και ισχυροί. Το μόνο, ίσως, πρόβλημα που τους απασχολεί είναι ποιος θα απαντά στις ερωτήσεις στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή (φωτ. Reuters) Νέοι, ωραίοι, ευκατάστατοι και ισχυροί. Το μόνο, ίσως, πρόβλημα που τους απασχολεί είναι ποιος θα απαντά στις ερωτήσεις στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή (φωτ. Reuters) Τόσο σε επίπεδο χαρτοφυλακίων όσο και σε επίπεδο πολιτικής, είναι σαφές ότι το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Η συμφωνία των δύο κομμάτων δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα και θέτει τις παραμέτρους της διακυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η οικονομική πολιτική που έχει συναποφασιστεί αναμένεται να επικυρωθεί με την κατάθεση έκτακτου προϋπολογισμού μέσα στις επόμενες 50 ημέρες. Αυτή περιλαμβάνει άμεση περιστολή των δημόσιων δαπανών κατά 6 δισ. λίρες μέσω περικοπών σε «δεύτερης γραμμής» δημόσιες υπηρεσίες και όχι μέσω φορολογικών αυξήσεων. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατάφεραν να επιβάλουν στους Συντηρητικούς το σχέδιό τους για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 λίρες, την αύξηση στη φορολόγηση μερισμάτων και τη διατήρηση του φόρου κληρονομιάς που οι Τόρις ήθελαν να μειώσουν σημαντικά. Επιπλέον, θα συνεχίσουν οριακά να αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, ενώ θα υπάρξει αναθεώρηση των δαπανών για το πυρηνικό αμυντικό πρόγραμμα της χώρας, κατόπιν πιέσεων του Κλεγκ. Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Τζορτζ Οζμπορν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η άμεση και δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που διαμορφώνεται στο 11,6% του ΑΕΠ.

Οι Κάμερον και Κλεγκ συμφώνησαν την ψήφιση νόμου για σταθερή πενταετή κοινοβουλευτική θητεία, βάσει του οποίου η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές μόνο εάν το εγκρίνει το 55% της Βουλής. Το μέτρο ερμηνεύεται ως ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των δύο κομμάτων να κάνουν τον συνασπισμό τους να δουλέψει. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προς την εναλλακτική ψήφο (οι ψηφοφόροι αριθμούν τους υποψηφίους βάσει προτίμησης). Επιπλέον, προς έκπληξη πολλών, οι Συντηρητικοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ριζική μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, η οποία πλέον θα είναι αιρετή με απλή αναλογική.

Σε υπαναχώρηση αναγκάστηκε, πάντως, ο ευρωπαϊστής Κλεγκ σχετικά με τον ρόλο της Βρετανίας στην Ε.Ε. Η συμφωνία των δύο κομμάτων προβλέπει ότι δεν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπει η χώρα στην ευρωζώνη την επόμενη πενταετία και ότι θα γίνονται δημοψηφίσματα για την εκχώρηση περαιτέρω εξουσιών στις Βρυξέλλες. Στη μετανάστευση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν τη θέσπιση ορίου στον αριθμό οικονομικών μεταναστών εκτός Ε.Ε. που θα μπορεί να δέχεται η χώρα κάθε χρόνο.

Ολη μέρα χθες ανακοινώνονταν σταδιακά τα ονόματα των νέων υπουργών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξασφάλισαν τα υπουργεία Επιχειρήσεων, Σκωτίας, Ενέργειας και τη θέση του διευθύνοντος γραμματέα του Θησαυροφυλακίου, ουσιαστικά υφυπουργού Οικονομικών.

Χθες το απόγευμα συγκλήθηκε για πρώτη φορά υπό τον νέο πρωθυπουργό και παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού το νεοσύστατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα συνεδριάζει τακτικά κυρίως για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα ασφάλειας.

Το υπουργικό συμβούλιο

Υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οζμπορν

Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ

Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι

Υπουργός Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ

Υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ

Υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ

Υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ

Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων

Ιαν Ντάνκαν Σμιθ

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κρις Χουν

Υπουργός Σκωτίας Ντάνι Αλεξάντερ

Διευθύνων γραμματέας του Θησαυροφυλακίου Ντέιβιντ Λόους

Υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ

Υπουργός Κοινοτήτων Ερικ Πικλς

Υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ

Το πλουσιόπαιδο

Το «ρεκόρ» του Τόνι Μπλερ ως νεότερου πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 1812 έχει καταρρίψει ο 44χρονος Ντέιβιντ Κάμερον: είναι λίγους μήνες νεότερος από τον προκάτοχό του των Εργατικών, όταν εκείνος είχε πάρει το τιμόνι της εξουσίας το 1997, υποσχόμενος την τότε «αλλαγή και ανανέωση» των πολιτικών πραγμάτων της χώρας από τη μακρόχρονη επιρροή του θατσερισμού των Τόριδων.

Ναι μεν ξαναφέρνει τους Συντηρητικούς έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία ο Κάμερον, όμως δεν το πράττει θριαμβευτικά, όντας αναγκασμένος να συνυπάρξει με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς τού -κατά έναν περίπου χρόνο νεότερού του- Νικ Κλεγκ. Ωστόσο διαθέτοντας στιλ και πείρα στελέχους μεγαλοεταιρείας δημοσίων σχέσεων (το επάγγελμά του), ο Κάμερον έχει εν πολλοίς πετύχει να «περάσει» στη βρετανική κοινή γνώμη μια πιο κεντροδεξιά εικόνα του κόμματός του, του οποίου ηγείται από το 2005, έχοντας -για την ώρα τουλάχιστον- καταφέρει να περιθωριοποιήσει αισθητά τους εντός των κόλπων των Συντηρητικών εκπροσώπους των πλέον δεξιών ευρωσκεπτικιστών και νεοθατσεριστών. Μεγαλωμένος «στα πούπουλα», ως γιος άκρως ευκατάστατου χρηματιστή, ο Κάμερον σπούδασε στο Ιτον και στην Οξφόρδη, διαθέτοντας πτυχία Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας και Οικονομικών. Η σύζυγός του, Σαμάνθα, διευθύνει εταιρεία επώνυμων δερμάτινων ειδών και είναι κόρη βαρονέτου. Το ζευγάρι, που βίωσε οικογενειακή τραγωδία το 2009 χάνοντας τον εξάχρονο γιο του Αϊβάν, ο οποίος έπασχε από επιληψία, έχει δύο ακόμα παιδιά, την εξάχρονη Νάνσι και τον τετράχρονο Αρθουρ, ενώ περιμένουν μωρό τον Σεπτέμβριο.

ΝΙΚ ΚΛΕΓΚ

Ο... αόρατος

Φιλόδοξος, επικοινωνιακός, με δεδομένο το ατού της ηλικίας του, ο 43 ετών ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, οδήγησε το κόμμα του στην κυβέρνηση της Βρετανίας για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια. «Ο αόρατος Κλεγκ» ήταν το παρατσούκλι του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κλέψει την παράσταση στην πρώτη ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση με τους αντιπάλους του. «Κάνε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο», είναι το σλόγκαν του κι ο ίδιος φαίνεται πως τα κατάφερε σε μια χώρα όπου κυριαρχούσαν δύο (τα λεγόμενα «παλαιά») κόμματα.

Ο πατέρας του, τραπεζίτης, κατάγεται από οικογένεια Ρώσων αριστοκρατών. Η Ολλανδή μητέρα του μεγάλωσε σε μια πρώην αποικία, την Ινδονησία. Είναι παντρεμένος με Ισπανίδα δικηγόρο, που γνώρισε στις Βρυξέλλες, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος επιτρόπου στην Κομισιόν κι ύστερα ως ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων από το 1999 έως το 2004. Στο εθνικό Κοινοβούλιο εξελέγη για πρώτη φορά το 2005 με την έδρα στο Σέφιλντ και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Φοίτησε στο Γουέστμινστερ Σκουλ του Λονδίνου, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, και σπούδασε Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο College d' Europe στο Βέλγιο. Μιλάει γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και ολλανδικά. Εχει επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος και τιμήθηκε με το βραβείο «Ντέιβιντ Τόμας» των «Financial Times».

Εχει τρεις γιους.

Ουίλιαμ Χέιγκ, ο ΥΠΕΞ

Στα 15α γενέθλιά του πήρε για δώρο μια κομματική ταυτότητα των Τόρις. Ηδη από το δημοτικό όμως ήταν σε θέση να θυμηθεί όλους τους βουλευτές, τις εκλογικές περιφέρειές τους και τις ψήφους που είχαν πάρει στην τελευταία αναμέτρηση.

Ο 49χρονος Ουίλιαμ Χέιγκ, ο κορυφαίος των ευρωσκεπτικιστών της Βρετανίας, που ανέβηκε τις σκάλες της κομματικής ιεραρχίας χάρη στην υποστήριξη της Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε μια περίεργη πορεία. Εγινε πρόεδρος του κόμματος το 1997 κερδίζοντας τον Τζον Μέιτζορ, αλλά το 2001 πέρασε σχεδόν στην αφάνεια, όταν μέχρι το 2005 ο Κάμερον τον πήρε ως σύμβουλο και έγινε ο de facto υπαρχηγός του. Αναλαμβάνει το Φόρεϊν Οφις δεσμευόμενος να εφαρμόσει για τη Βρετανία μια «ευδιάκριτη εξωτερική πολιτική». Τα νέα καθήκοντά του θα τον αναγκάσουν να σταματήσει τις δημόσιες ομιλίες του σε συνέδρια που πληρώνονταν 17.000-23.000 ευρώ τη φορά και σύμφωνα με το New Statesman έχουν σημαντικά συνεισφέρει στην περιουσία του των 2,5 εκατ. ευρώ.

Τζορτζ Οζμπορν, το χρήμα

Ο νεότερος υπουργός Οικονομίας τα τελευταία 120 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο 34χρονος Τζορτζ Οζμπορν, με σπουδές Ιστορίας στην Οξφόρδη, τίτλους αριστοκρατίας και 5 εκατομμύρια ευρώ προσωπική περιουσία, δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα και ο πιο μισητός.

Καλείται να εφαρμόσει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας των τελευταίων δεκαετιών για να μειώσει το έλλειμμα, που είναι κοντά στο 12%. Από το εσωτερικό του κόμματός του και ανθρώπους του Σίτι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις ικανότητες του Οζμπορν. Ομως, ο νέος υπουργός, ως σκιώδης την τελευταία πενταετία, διαμόρφωσε το οικονομικό πρόγραμμα των Τόρις, ήταν στον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου «κύκλου του Νότινγκ Χιλ», που ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του κόμματος το 2005, και επιπλέον είναι το «δεξί χέρι» του Κάμερον, φίλος και κουμπάρος του. Κατά την προεκλογική εκστρατεία, οι Εργατικοί αποκαλούσαν τον Οζμπορν «Μπόι Τζορτζ», θέλοντας να τον υποτιμήσουν. Η χειρότερη στιγμή του, όμως, ήταν όταν κατηγορήθηκε ότι συνάντησε τον Ρώσο μεγιστάνα Ολέγκ Ντεριπάσκα στο γιοτ τού Ρότσιλντ στην Κέρκυρα, για να του ζητήσει χρηματοδότηση για τους Συντηρητικούς. Ο Τζορτζ Οζμπορν -που κάποτε λεγόταν Γκίντεον, αλλά το άλλαξε γιατί ήταν κακόηχο-, θα έχει υφυπουργό τον Φιλελεύθερο Δημοκράτη Βινς Κέιμπλ, με τον οποίον διαφωνεί ως προς τους ρυθμούς μείωσης του ελλείμματος. Δύσκολη συγκατοίκηση.

Λίαμ Φοξ, ο Αμύνης

Το χαρτοφυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων ανέλαβε ο 49χρονος Σκώτος γιατρός, δρ Λίαμ Φοξ, παντρεμένος χωρίς παιδιά και λάτρης και του τένις και του σκι, που ως φοιτητής στη Γλασκόβη είχε εκλεγεί πρόεδρος των συντηρητικών φοιτητών και από τα τριάντα του είναι βουλευτής.

Ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Τόρις και με ξεκάθαρα δηλωμένη την ταυτότητά του είχε κατέβει υποψήφιος στις εκλογές για την προεδρία το 2005. Αλλά τερμάτισε τρίτος. Αντλώντας την υποστήριξή του από τη βάση, δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τη νέα ηγεσία. Την τελευταία πενταετία ήταν σκιώδης υπουργός Αμυνας και πολέμησε μετωπικά τους Εργατικούς για τον τρόπο χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων, ιδίως της στρατιάς του Αφγανιστάν. Εχει δηλώσει ότι θα δρομολογήσει αμέσως την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα από τα συγχαρητήρια

Βροχή ήρθαν από το εξωτερικό τα καλωσορίσματα στον νέο Συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας, που αναλαμβάνει τη σκυτάλη σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής των Εργατικών.

Από τους πρώτους ξένους ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προτού συμπληρώσει μια ώρα στη νέα του καρέκλα ο Ντέιβιντ Κάμερον, τον συνεχάρη τηλεφωνικά και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον το καλοκαίρι. Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στενότερο φίλο από τη Βρετανία, εξήρε τα καλά στοιχεία του νέου πρωθυπουργού και καλλιέργησε ένα θερμό κλίμα. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συνεχάρη επίσης τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον κάλεσε στο Βερολίνο με την πρώτη ευκαιρία. Εγκάρδιο ήταν και το καλωσόρισμα από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, που εξέφρασε την ελπίδα ότι η διμερής συνεργασία των χωρών τους θα υψώσει φωνή ικανή να ακουστεί για την παγκόσμια ασφάλεια, την έξοδο από την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδέχθηκε μάλιστα πρόσκληση του Βρετανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το Λονδίνο στις 18 Ιουνίου. Συγχαρητήρια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Κάμερον έδωσε ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι θεωρεί τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας ικανό να επαναφέρει τη χώρα στο «δρόμο της σταθερής ανάπτυξης». Τον Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Στη βελτίωση των ρωσοβρετανικών σχέσεων ελπίζει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ενώ μια «νέα σελίδα» βλέπει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Νορβηγίας, Φρέντρικ Ράινφελντ και Γιανς Στόλτενμπεργκ, τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους της Βρετανίας από τη νέα κυβέρνηση.

Ο βρετανικός Τύπος είδε μια «κυβέρνηση Φράνκενσταϊν»

Ο ήλιος έκανε για λίγο την εμφάνισή του πάνω από το Ουέστμινστερ χθες το μεσημέρι, την ώρα που οι δύο νέοι πολιτικοί που θα μοιραστούν τα βάρη της διακυβέρνησης της Βρετανίας παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου στον κήπο του Νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης αναπληρωτής του εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι πρόκειται να κυβερνήσουν μαζί για τα επόμενα πέντε χρόνια και πως η συνεργασία τους σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στο βρετανικό πολιτικό σύστημα. Το μόνο που φαινόταν να τους απασχολεί ήταν ποιος θα απαντά τις ερωτήσεις στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή και πόσα βήματα απέχουν τα γραφεία τους. Ενώ η δημοσιογραφική ελίτ της χώρας παρακολουθούσε με περιέργεια τους δύο άνδρες να ξεδιπλώνουν το όραμά τους για μια «νέα εποχή, που το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το συμφέρον του κόμματος», οι βάσεις των κομμάτων τους έβραζαν. Παρά το ελπιδοφόρο μήνυμα των συνασπισμένων, έχουν ήδη αρχίσει παράπονα για «κυβέρνηση Φράνκενσταϊν», η οποία δεν θα πρεσβεύει κανέναν, αφού αποτελεί αποτέλεσμα κοπτοραπτικής των προγραμμάτων των δύο κομμάτων. Τα πρωτοσέλιδα του χθεσινού Τύπου ήταν από ουδέτερα έως εκστασιασμένα με τη μετακόμιση του ζεύγους Κάμερον στο Νούμερο 10. Η φωτογραφία της εγκύου Σαμάνθα Κάμερον με τον σύζυγό της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ήταν ομολογουμένως ελκυστική. «Μωρό μου, τα καταφέραμε», τιτλοφορούνταν το πρωτοσέλιδο της «Daily Mail», ενώ η «Guardian» αρκέστηκε στο πιο νηφάλιο «Ο Κάμερον μετακομίζει». Η «Daily Mirror» αποφάσισε να αφιερώσει το πρωτοσέλιδό της στον απελθόντα πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τίτλο «Αντίο, καλή τύχη». Πάντως, τόσο η τηλεοπτική κάλυψη των εξελίξεων όσο και η αντίδραση των πολιτών στο Twitter και το Facebook αφήνει πράγματι την αίσθηση της αισιοδοξίας και της νέας αρχής. Οι αγορές επικρότησαν τη σύνθεση και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο έπραξε και ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Μέρβιν Κινγκ. Εσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για την άμεση περιστολή δαπανών που ετοιμάζει ο Τζορτζ Οσμπορν. Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί γλείφουν τις πληγές τους και ξεκινούν τη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει και πλέον των τριών μηνών. Πρώτος που δήλωσε «παρών», ο μέχρι προχθές υπουργός Εξωτερικών και «φυσικός κληρονόμος» του Τόνι Μπλερ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

«Πραγματιστική επιλογή», απολύτως αναγκαία για να μπορέσει η Βρετανία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που της παρουσιάζονται, θεωρεί τη συμφωνία συνεργασίας Κάμερον-Κλεγκ, ο Μπέμπε Σεβερνίνι της «Corriere della Sera». «Το τέλος μιας εποχής» διακρίνει στη Βρετανία η «Repubblica» στην πρώτη σελίδα της.

Η «Μοντ» μιλά για «Γάμο σκοπιμότητας» Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Θεωρεί τη συμμαχία επιβεβλημένη, αλλά και ιστορικό συμβιβασμό, υπό την έννοια ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συνεργασία στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με τίτλο «Οργισμένοι Συντηρητικοί, διστακτικοί Αριστεροί», σχολιάζει ότι «το βρετανικό εκλογικό σύστημα δύσκολα θα συντελέσει στην εξομάλυνση των υφιστάμενων κοινωνικών αδικιών». «Η στάση αντίδρασης στις Βρυξέλλες δεν ταιριάζει στην εικόνα που ο Ντ. Κάμερον θέλει συνήθως να παρουσιάζει», σχολιάζει στην ηλεκτρονική σελίδα του το «Σπίγκελ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία