Έντυπη Έκδοση

GOOGLE ΣΥΝΕΛΕΓΕ Ε-MAILS, ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Χάσαμε δεδομένα κατά λάθος!

Προσωπικά e-mails, κείμενα και φωτογραφίες που μοιράστηκαν χρήστες του Ιντερνετ μεταξύ τους, μέχρι και το ιστορικό των σελίδων που επισκέφτηκαν, είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται στα στοιχεία που «κατά λάθος» συνέλεγε η Google επί τριετία. Τα στοιχεία αυτά «ταξίδευαν» με ασύρματο δίκτυο το οποίο δεν είχε κωδικούς ασφαλείας, προς το σύστημα του προγράμματος Street View.

Η Google παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου που έγινε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι «άθελά της συγκέντρωνε δείγματα δεδομένων που προέρχονταν από ανοιχτά δίκτυα». Η έρευνα της εταιρείας έγινε ύστερα από αίτημα των γερμανικών αρχών για έλεγχο των στοιχείων που καταγράφονται από τα οχήματα της Google, αυτά που κινούνται στους δρόμους πολλών πόλεων και φωτογραφίζουν, ώστε το υλικό να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή Google Maps. Η χαρτογράφηση έχει επικριθεί, κυρίως στην Ευρώπη, από θεσμικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς αλλά και οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, επειδή «βγάζει στη φόρα» προσωπικά στοιχεία. Η Google αναγκάστηκε να προβεί σε κάποιες διορθώσεις, αλλά η νέα υπόθεση την εκθέτει σοβαρά.

Χειρόφρενο στα βαν...

Στο σημείωμά του με το οποίο παραδέχτηκε τη συλλογή και διατήρηση στοιχείων, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Αλαν Γιουστάς γράφει ότι «ενώ για μας είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι κάνουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη του κοινού, σε αυτήν τη περίπτωση δεν το καταφέραμε». Ο Γιουστάς εξηγεί ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2006, όταν «ένας μηχανικός που εργαζόταν σε πειραματικό πρόγραμμα wi-fi έγραψε έναν κωδικό που παίρνει δείγματα από όλες τις κατηγορίες των δεδομένων wi-fi οι οποίες μεταδίδονται ανοιχτά». Ο κωδικός αυτός μπήκε στο λογισμικό των οχημάτων Street View, «κάτι που ήταν λάθος». Το λάθος όμως μπορεί να πληρωθεί ακριβά. Ο Γιουστάς είπε βέβαια ότι δόθηκε εντολή να... τραβήξουν προσωρινά χειρόφρενο τα βανάκια της Google και να σταματήσει η συλλογή δεδομένων wi-fi, ενώ σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές η εταιρεία προτίθεται να διαγράψει ό,τι έχει συλλεγεί. Ομως, στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη στην Google για υποκλοπές προσωπικών επικοινωνιών, ενώ στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με ειδικούς παραβιάστηκαν οι νόμοι περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία θα πρέπει να περιμένει μηνύσεις και αγωγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο