Έντυπη Έκδοση

Στην... υποδοχή, «τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου»

Χαράματα της Παρασκευής 28 Μαΐου, 35 βουλευτές, εκπρόσωποι οργανώσεων και δημοσιογράφοι, φτάνουμε στο λιμάνι της Λάρνακας και επιβιβαζόμαστε σε ιδιωτικό σκάφος προκειμένου να αποπλεύσουμε για τα διεθνή ύδατα.

Στόχος μας είναι να μετεπιβιβαστούμε στα ελληνικά καράβια (επιβατηγό «Σφενδόνη» και φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος») που μας περιμένουν στα ανοιχτά της Κύπρου και να συνεχίσουμε ενωμένοι το ταξίδι μας για τη Γάζα. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης (ΠΑΣΟΚ), Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Μπάμπης Ζαγούρας. Στο καράβι επέβαιναν επίσης ο ευρωβουλευτής συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, νεολαίοι της ΕΔΕΚ, εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρωτοβουλίας για τη Γάζα, τρεις Ιρλανδοί βουλευτές, ένας Βούλγαρος, ο Σουηδός βουλευτής των Πράσινων, Μεχμέτ Κάπλαν, ακτιβιστές του FREE GAZA MOVEMENT και της παλαιστινιακής διασποράς και ο Ελληνοαμερικανός εθελοντής Βασίλης Καπράουτζας. Η παρουσία των βουλευτών στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» θεωρείτο από τους διοργανωτές κρίσιμη, καθώς οι κοινοβουλευτικοί θα αποτελούσαν μία facto φάκτο ασπίδα προστασίας των επιβατών απέναντι σε απόπειρα κατάληψης των σκαφών από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και πιθανή άσκηση βίας κατά των ειρηνικών ακτιβιστών.

Απειλές λιμενικών

Την ώρα του απόπλου στη Λάρνακα, εμφανίστηκαν αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Λιμενικού και ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι του απαγορεύουν την έξοδο από το λιμάνι, επικαλούμενοι «την προστασία ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σχετική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης που είχε ληφθεί στις 21 Μαΐου. Οι λιμενικοί αφαίρεσαν επί τόπου την άδεια του πλοίου και του καπετάνιου και του είπαν ότι αν προσπαθήσει να αποπλεύσει «δεν θα ξαναδουλέψει». Την ίδια ώρα, έφτασαν στην προκυμαία και άλλοι ένστολοι, ενώ στην έξοδο του λιμανιού περιπολούσαν φουσκωτά του Λιμενικού. Αλλα σκάφη είχαν δημιουργήσει περιμετρικά της «Σφενδόνης» (που βρισκόταν στα ανοιχτά της Λάρνακας) και σε απόσταση, κλοιό, ώστε ακόμη και αν η διεθνής αποστολή εύρισκε τρόπο και κατάφερνε να αποπλεύσει, να μην μπορεί να μετεπιβιβαστεί. Η ομάδα των 35 αναχώρησε από τη Λάρνακα με ναυλωμένο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς το λιμανάκι του Αγίου Ραφαήλ, για να συνεδριάσουν οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις απόπλου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μας ακολουθούσαν περιπολικά, αυτοκίνητα της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Στον Αγιο Ραφαήλ σταματήσαμε σε μια παραλιακή καφετέρια και άρχισε ένας μαραθώνιος συνεννοήσεων. Γύρω μας, έξω, αλλά και μέσα στην καφετέρια δεκάδες αστυνομικοί και άγνωστοι με πολιτικά είχαν εφαρμόσει ασφυκτικό κλοιό. Στην παρέα προστέθηκαν και πλωτά του Λιμενικού, ενώ το ελικόπτερο συνέχισε να περιπολεί στην περιοχή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι των ξένων αποστολών, πλην Ελλήνων και Κυπρίων, αποφάσισαν να μεταβούν στην κατεχόμενη Κύπρο και στο λιμάνι της Αμμοχώστου, προκειμένου να αναζητήσουν σκάφος που θα τους μετέφερε στα ανοιχτά με σκοπό τη μετεπιβίβαση στα τουρκικά καράβια που συμμετείχαν στον «Στόλο της Ελευθερίας». (Τελικά, το κατάφεραν την επόμενη ημέρα.) Τόσο οι Ελληνες όσο και οι Κύπριοι εκπρόσωποι (Λάμπρος Παπαδημητράκης και Θέκλα Κίττου) προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και ζήτησαν χρόνο για να βρεθεί λύση, όμως οι ξένες αντιπροσωπείες αναχώρησαν για Αμμόχωστο, με τους Ελληνες και τους Κύπριους να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο το εγχείρημα να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Οι μόνοι που έδειξαν να συμμερίζονται τις ελληνικές και κυπριακές επιφυλάξεις ήταν οι τρεις Ιρλανδοί βουλευτές που είχαν εμπειρία τόσο από διχοτόμηση όσο και από βρετανική κατοχή...

Σε αστυνομικό κλοιό

Στον Αγιο Ραφαήλ παραμείναμε όλοι οι Ελληνες και οι Κύπριοι, δέκα άτομα, ενώ γύρω μας παρέμεναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Παρά τις προσπάθειες της αντιπροσωπείας που επικοινωνούσε διαρκώς με κρατικούς παράγοντες της Κύπρου για να αλλάξει η απόφαση της απαγόρευσης και την παρέμβαση του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, που στήριξε ανεπιφύλακτα τη μετάβασή μας στη «Σφενδόνη», δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Χωρίς αποτέλεσμα έμεινε και η προσπάθεια μελών της ομάδας να βρεθεί «εναλλακτικός» τρόπος αναχώρησης με φουσκωτά και ιδιωτικά σκάφη, καθώς στην περιπλάνησή μας από λιμάνι σε λιμάνι μάς ακολουθούσε κατά πόδας η αστυνομία από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ο ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός συνεχίστηκε μέχρι την επομένη το απόγευμα, που αναχωρήσαμε για την Ελλάδα. Ηταν πια φανερό ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε λάβει πολιτική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο και δεν θα επέτρεπε με κανέναν τρόπο το εγχείρημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Κύπρος
Λωρίδα της Γάζας
Ισραήλ
Για το ίδιο θέμα
Θρήνος και οργή για το ισραηλινό «ρεσάλτο»