Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Τελευταία ενημέρωση:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, το επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 10 επιβατών του «στολίσκου της Ειρήνης» ξεκίνησε όταν ακτιβιστής προσπάθησε να αφοπλίσει στρατιώτη. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι έχουν καταληφθεί και τα έξι πλοία, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά («Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος»), και οδηγούνται σε λιμάνι του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός αρχικά είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς και τουλάχιστον 60 τραυματίες, ενώ  ισχυρίζεται  ότι κατά τη διάρκεια κατάληψης των πλοίων οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές και πως αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους όταν ένας από αυτούς προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός στρατιώτη. Προσθέτει δε ότι κατά το επεισόδιο αυτό τραυματίσθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

"Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά", προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Μπαράκ: Φταίνε οι ακτιβιστές

Την οργάνωση "Ελεύθερη Γάζα" και τους ακτιβιστές που επέβαιναν στο στολίσκο θεωρεί υπεύθυνους για το μακελειό ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε ότι αντιστάθηκαν βίαια στους ισραηλινούς κομάντος, με αποτέλεσμα εκείνοι να απαντήσουν με πυρά.

"Μπροστά στον κίνδυνο οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν όπλα για τη διάλυση του πλήθους, καθώς και κανονικά πυρά", δήλωσε.

Η απάντηση της πρεσβείας του Ισραήλ

Ανακοίνωση, με την οποία ισχυρίζεται ότι οι ακτιβίστες του τουρκικού πλοίου ήταν προετοιμασμένοι για ένοπλη συμπλοκή, εξέδωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας:

Σήμερα το πρωί το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο. Τα πλοία αγνόησαν τις εκκλήσεις.

Σε μια περίπτωση, και συγκεκριμένα σε ένα τουρκικό πλοίο, ακτιβιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακτιβιστές. Σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο στο τουρκικό πλοίο. Είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη συμπλοκή. Επίσης τραυματίστηκαν πέντε μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες ακτιβιστές νοσηλεύονται σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Τα πλοία που εμποδίστηκαν οδηγήθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου θα πραγματοποιηθεί και η ταυτοποίηση των στοιχείων των επιβατών, ενώ το φορτίο των πλοίων θα ξεφορτωθεί και θα παραδοθεί στη Γάζα μέσω των επίσημων διαδικασιών που ισχύουν στο Ισραήλ. Οι δε επιβάτες υπόκεινται στις συνήθεις διαδικασίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το Ισραήλ είχε από την αρχή ενημερώσει ότι η όλη επιχείρηση των ακτιβιστών ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα μέλη της Free Gaza έχουν εκφράσει την ανοιχτή υποστήριξή τους προς τη Χαμάς, μιας οργάνωσης που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ. Ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται μέσω των επίσημων Ισραηλινών περασμάτων είναι πολλαπλάσιος από τον αυτό που έχει παραδοθεί ή επρόκειτο να παραδοθεί από τον στολίσκο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Για το ίδιο θέμα
Θρήνος και οργή για το ισραηλινό «ρεσάλτο»