Ηλεκτρονική Έκδοση

Ήττα για το Ισραήλ η έφοδος, εκτιμούν τα ΜΜΕ

Τελευταία ενημέρωση:

H πολύνεκρη επίθεση στα πλοία ακτιβιστών θα έχει δυσμενείς συνέπειες και για το Ισραήλ, εκτιμούν διεθνή, αλλά και ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στον κίνδυνο γενικευμένης εξέγερσης των Παλαιστινίων αναφέρεται η ισραηλινή εφημερίδα Haaratz.

"Έρευνα για τους λόγους που η ισραηλινή κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση πρέπει να διεξαχθεί άμεσα. Το Ισραήλ ήξερε ότι είχε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Τώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την τρίτη ιντιφάντα εάν μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο ηγέτης των μουσουλμάνων, Σεΐχης Ραέντ Σαλάχ, καθώς η εξέγερση των Αράβων θα είναι μαζική", επισημαίνει η εφημερίδα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η ζημιά της εικόνας του Ισραήλ στο εξωτερικό. "Δεν θα υπερβάλει όποιος κάνει λόγο για τη ζημιά που προκάλεσε το Ισραήλ στον εαυτό του", αναφέρεται χαρακτηριστικά. Όλες οι παλαιότερες "παρεξηγήσεις" με την Τουρκία τώρα φαίνονται ασήμαντες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι κομάντος δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη. Η όλη επιχείρηση είναι φανερό ότι ήταν μια απόλυτη αποτυχία, αλλά οι στρατιώτες δεν είναι οι υπεύθυνοι.

Η ισραηλινή Jerusalem Post υιοθετεί την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αλλά προβλέπει δυσκολίες για το Ισραήλ, εξαιτίας του περιστατικού. Το σχετικό δημοσίευμά της έχει τίτλο "Αγώνας για τον έλεγχο της ζημιάς" και αναφέρει ότι ο δρόμος του Ισραήλ θα είναι ανηφορικός.

BBC

"Αυτή η επιχείρηση ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα ήταν μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου για το Ισραήλ, όσον αφορά τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο", αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

"Η κατάληψη σκάφους στη θάλασσα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και εάν τα μέλη των μονάδων που εκτελούν την αποστολή είναι καλά εκπαιδευμένα, και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν οι επιβαίνοντες αντιστέκονται. Όλες οι λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν θα βγουν στην επιφάνεια με τον καιρό, αλλά από πολιτική άποψη η ζημιά έχει ήδη γίνει. Απλώς, οι θάνατοι των ανθρώπων αυτών ενδέχεται να συντελέσουν στην καταστροφή της εικόνας και των δημοσίων σχέσεων του Ισραήλ. Πρόκειται για μια πανωλεθρία", υπογραμμίζει το BBC.

Hurriyet - CNN Turk

"Στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις για πρώτη φορά θύμα είναι η Τουρκία", σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η οποία παραθέτει ένα αναλυτικό χρονολόγιο λεπτό προς λεπτό με το τι συνέβη, ενώ στην ιστοσελίδα του CNN Turk, όλη η επικαιρότητα επικεντρώνεται στις εξελίξεις κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, με την εσπευσμένη επιστροφή στην Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στην Άγκυρα και την ακύρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης των δύο χωρών.

Πρώτο θέμα, βεβαίως, αποτελεί το περιστατικό και στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου προβάλλεται η είδηση, ωστόσο, παραμένει ουδέτερο το ρεπορτάζ, παραθέτοντας αποκλειστικά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών και ιδιατέρως της Τουρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Λωρίδα της Γάζας
Ισραήλ
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Θρήνος και οργή για το ισραηλινό «ρεσάλτο»