Ηλεκτρονική Έκδοση

Νεκρός ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν

Ικανοποίηση από το Λευκό Οίκο

Τελευταία ενημέρωση:

Η Αλ Κάιντα ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο του ηγέτη της Μουσταφά Αμπου αλ Γιαζίντ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης SITE, το οποίο επιτηρεί τις ισλαμικές σελίδες στο διαδίκτυο.

Ο Λευκός Οίκος δέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση του θανάτου του τρίτου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Μουσταφά Αμπού αλ Γιαζίντ και ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε ότι πρόκειται για ένα "αδιαμφισβήτητο πλήγμα" στην τρομοκρατία.

Ο Γιαζίντ, Αιγύπτιος που είναι επίσης γνωστός με το όνομα Σεϊχ Σαϊντ αλ Μάσρι, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αλ Κάιντα και ο πρώην υπεύθυνος για τα οικονομικά του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το SITE δεν διευκρινίζει κάτω από ποιές συνθήκες έχασε τη ζωή του ο Γιαζίντ, αναφέρει μόνο ότι το μήνυμα της Αλ Κάιντα ανακοινώνει επίσης το θάνατο της συζύγου του, των τριών παιδιών του, της εγγονής του, κάποιων ανδρών και γυναικών.

Ο Γιαζίντ εμφανίζεται σε κατάλογο με προσωπικότητες, ομάδες και οργανώσεις που τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου της 2001.

Σύμφωνα με το FBI, ο Γιαζίντ ήταν εκείνος που είχε μεταφέρει κεφάλαια μέσω του Ντουμπάι στον Μοχάμεντ Αττά, τον Μαρουάν Αλ Σέιχ και τον Ουάλ Αλ Σέχρι, τους τρεις άνδρες που εκτέλεσαν το σχέδιο επίθεσης με τα αεροπλάνα εναντίον των κτιρίων στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

Ο Γιαζίντ, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλος της αιγυπτιακής Τζιχάντ, ήταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν από το Μάϊο του 2007.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το SITE ο Γιαζίντ εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 4 Μαΐου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία