Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών στην Ολλανδία μετά την εκλογική ήττα

Προηγούνται οι Φιλελεύθεροι έναντι των Εργατικών

Τελευταία ενημέρωση:

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, το κόμμα του οποίου υπέστη μία από τις χειρότερες ήττες του στις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Μπαλκενέντε ο οποίος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την εκλογική ήττα και την απώλεια των 20 εδρών θα εξακολουθήσει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) κόμμα κερδίζει μια έδρα περισσότερη από  το Εργατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα στο σύνολο των 150 εδρών το VVD καταλαμβάνει  31 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Επίσης το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας συγκεντρώνει 24 έδρες, ενώ στην τέταρτη θέση καταποντίστηκε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με 21 έδρες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν μια μετατόπιση των ψηφοφόρων προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομία και η μετανάστευση.

Ο  ηγέτης του VVD Μαρκ Ρουτ είχε αντιδράσει στις υπερβολικές δημοσιονομικές περικοπές, ενώ είχε υποστηρίξει τη μείωση των προνομοίων στους μετανάστες.

Επίσης καθώς το VVD είναι το κόμμα που κατέκτησε τις περισσότερες έδρες, ο επικεφαλής του αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός, ο πρώτος, από αυτή την πολιτική παράταξη, από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Εργατικό Κόμμα έκανε την έκπληξη καθώς φαίνεται ότι απέσπασε περισσότερες ψήφους από αυτές που εκτιμούσαν οι αναλυτές, ενώ αύξηση του ποσοστού του κατάφερε το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας.

Αντίθετα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που είχε ηγηθεί των τελευταίων τεσσάρων κυβερνητικών συνασπισμών στη χώρα, υπέστη υπέστησαν μία από τις χειρότερες ήττες του, καθώς φαίνεται ότι εκλέγει εκλέξουν 21 βουλευτές, ενώ στην απερχόμενη βουλή είχαν 41 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tilburg, Μάρκελ Μπούγκερς, το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, θα είναι μία συμφωνία αριστεράς-δεξιάς, που περιγράφεται συχνά ως "πορφυρή συμμαχία".

'Εκπληξη τα τόσο υψηλά ποσοστά του Κόμματος της Ελευθερίας

Περίπου δώδεκα εκατομμύρια Ολλανδοί προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, σε αυτές τις πρόωρες εκλογές. Το θέμα που κυριάρχησε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο ήταν το ζήτημα των μεταναστών, περισσότερο κιόλας από την σκληρή οικονομική πολιτική που θα πρέπει να επιβληθεί εφ'εξής στη χώρα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Η μεγάλη έκπληξη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το Κόμμα της Ελευθερίας, με 24 έδρες, έναντι μόνον 9 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να καταλάβει την τρίτη θέση, σύμφωνα με το Radio Netherlands Worldwide.

Ο ηγέτης του κόμματος, Γκιρτ Γουάιλντερς, έκανε λόγο για "ημέρα δόξας", επιβεβαιώνοντας "ότι πλέον τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα μπορούν πλεόν να μην τους υπολογίζουν", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Πράγματι, όπως σημειώνει η επίσης βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, θα πρέπει τώρα να βρεθεί χώρος και για τον Γκιρτ Γουάιλντερς, στο ρόλο του "kingmaker".

Η σύσταση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού θα πάρει σίγουρα χρόνο, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Dutch News, διότι "δίχως απόλυτη πλειοψηφία, Φιλελεύθεροι και Εργατικοί, θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με τουλάχιστον δύο μικρότερα κόμματα ο καθένας", επισημαίνει το BBC.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Ολλανδία