Ηλεκτρονική Έκδοση

Το διαμελισμό της χώρας σε ολλανδόφωνο και γαλλόφωνο τμήμα έχουν στην ατζέντα τους οι νικητές

Νίκη του φλαμανδικού αυτονομιστικού κόμματος στο Βέλγιο

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα συγκεντρώνει ποσοστό 30%

Τελευταία ενημέρωση:

Προβάδισμα στο αποσχιστικό φλαμανδικό κόμμα, Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (NVA) δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Βέλγιο, σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για τη χώρα, όπου ο γλωσσικός διχασμός θεωρείται πιθανό να οδηγήσει σε συνταγματικό διαχωρισμό.

Σύμφωνα με την φλαμανδική τηλεόραση, στη Φλάνδρα, το κόμμα του Μπαρτ Ντε Βέβερ, συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 23-32% στα πρώτα έξι εκλογικά τμήματα που έχουν ανακοινώσει ήδη τα αποτελέσματά τους.

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν στη διάρκεια της καταμέτρησης, το αυτονομιστικό κόμμα θα καταστεί πρώτη πολιτική δύναμη στη Φλάνδρα, γεγονός που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλώνους.

Ο ηγέτης του NVA, Μπαρτ Ντε Βέμπερ είναι υπέρμαχος του διαχωρισμού της χώρας σε δύο μέρη, στους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς και στου γαλλόφωνους Βαλόνους. Ωστόσο, ο συνταγματικός διαχωρισμός του Βελγίου δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.

Οι κάλπες για την ανάδειξη των 150 μελών του Κοινοβουλίου άνοιξαν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν μισή ώρα μετά.

Μπ. Ντε Βέμπερ: "Οι Φλαμανδοί ψήφισαν για την αλλαγή, δεν θα τους απογοητεύσουμε"

Την ριζική αλλαγή στην λειτουργία του Βελγίου ζήτησε ο ηγέτης του αυτονομιστικού φλαμανδικού κόμματος Μπαρτ Ντε Βέμπερ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

"Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί" δήλωσε ο Ντε Βέμπερ ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του κόμματός του στις Βρυξέλλες.

"Οι Φλαμανδοί ψήφισαν για την αλλαγή, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Εβδομήντα στους εκατό Φλαμανδούς δεν μας ψήφισαν. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες με τα άλλα κόμματα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε συνταγματικό και οικονομικό επίπεδο" πρόσθεσε ο επικεφαλής του N-VA.

"Κανένας δεν επιθυμεί να εμποδίσει την χώρα. Χρειάζεται μία δομή που να λειτουργεί. Είναι περιττό να οπισθοδρομήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί" σημείωσε ο Μπαρτ Ντε Βέμπερ.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

"Το N-VA κέρδισε τις εκλογές σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σας με ένα κόμμα που έχει περίπου το 30%" δήλωσε μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βέλγιο
Για το ίδιο θέμα
Επικρατούν οι αποσχιστικές τάσεις στο Βέλγιο