Ηλεκτρονική Έκδοση

Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τον ρόλο της Μ. Βρετανίας στο Γκουαντάναμο

Η πραγματική έκταση της συμμετοχής της κυβέρνησης των Εργατικών στην παράνομη απαγωγή και τον βασανισμό των ίδιων των πολιτών της, ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου αποδεικνύεται με έγγραφα που έρχονται στο φως και ανατρέπουν αντιλήψεις, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Έως σήμερα είχε μόνο αποδειχθεί με άλλα μυστικά έγγραφα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα παλαιότερα, ότι το γραφείο του Τόνι Μπλερ είχε εμπλακεί σε αμφισβητούμενες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας την οποία διέταξε ο νυν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Μεταξύ των πιο καταδικαστικών εγγράφων από αυτά που ήρθαν τώρα στην επιφάνεια είναι μια σειρά εκθέσεων όπου δίνονται λεπτομέρειες για τις ανακρίσεις που έλαβαν χώρα σε αμερικανικό έδαφος ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου σε φερόμενους ως υπόπτους για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα Βρετανοί αξιωματούχοι της ΜΙ5 ήταν παρόντες στις ανακρίσεις Βρετανών πολιτών όπου έγινε χρήση παράνομων μεθόδων απόσπασης πληροφοριών και δεν αντέδρασαν.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2002 αποφάσισε ότι η μεταφορά Βρετανών πολιτών από το Αφγανιστάν στο Γκουαντάναμο ήταν "η πιο κατάλληλη επιλογή" και ότι ο Τζακ Στρο είχε ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία αυτή προκειμένου οι αξιωματούχοι της ΜΙ5 να ανακρίνουν οι ίδιοι τους πολίτες αυτούς.

Τέλος, προκύπτει πως η Downing Street παρενέβη ώστε να ακυρώσει τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει βοήθεια σε Βρετανό πολίτη που κρατείτο στη Ζάμπια ώστε να μην επιστρέψει στην Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα να καταλήξει και αυτός στο Γκουαντάναμο.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία