Ηλεκτρονική Έκδοση

Δύο ημέρες πριν την διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της χώρας

Έκρηξη από βομβιστή αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Στην διάσκεψη της Καμπούλ θα προσδιοριστεί η ημερομηνία για την απομάκρυνση των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Η έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Καμπούλ προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας που επέβαινε σε μοτοποδήλατο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της αφγανικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρώς.

"Επρόκειτο για έναν καμικάζι που επέβαινε σε ένα μοτοποδήλατο. Προσπάθησε να φτάσει σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όμως εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας δυνάμεων ασφαλείας αναγκάστηκε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά σε έναν όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστο δρόμο", δήλωσε ο Ζεμαράι Μπασάρι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών. 

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στην Καμπούλ για το μέλλον του Αφγανιστάν στην οποία θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσα τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επικυρώσουν το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους από την χώρα. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Independent προβλέπεται και η πλήρης μεταφορά του ελέγχου της περιοχής στον αφγανικό στρατό από το 2014.

"Η διεθνής κοινότητα δηλώνει την υποστήριξη της στον στόχο του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τον οποίο οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν θα πρέπει να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας έως το 2014", αναφέρεται στο σχέδιο της διακήρυξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κείμενο διευκρινίζει ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα συνεχίσουν, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τις προσπάθειές τους "να ενισχύσουν την ασφάλεια και θα εξακολουθήσουν να εκπαιδεύουν, να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν τον αφγανικό στρατό". 

Η εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου της διακήρυξης όμως σημείωσε ότι "η βρετανική και η αφγανική κυβέρνηση μοιράζονται κοινούς στόχους. Σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια του Αφγανιστάν και να εμποδίσουμε την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα". 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ορίσει τον Ιούλιο του 2011 ως την αρχή της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εκφράσει την επιθυμία του να επιστρέψουν τα βρετανικά στρατευματα από το Αφγανιστάν πριν τις εκλογές του 2015. 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν