Ηλεκτρονική Έκδοση

Ενέκριναν τις διευρυμένες εξουσίες της KGB οι Ρώσοι βουλευτές

Την έγκριση και της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου έλαβε ο νόμος που διευρύνει τις εξουσίες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, πρώην KGB.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 121 βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Δίκαιη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, τον καταψήφισε, κάνοντας λόγο για "ασαφείς διατυπώσεις" που επιτρέπουν μία ελεύθερη ερμηνεία του από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο νόμος επιτρέπει στην FSB να εκδίδει "προειδοποιήσεις" σε οποιονδήποτε είναι ύποπτος ότι "δημιουργεί τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος". Παράλληλα, προβλέπει ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος ή επιχείρηση εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια (13 έως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα έως και 15 ημερών. 

Οι φιλελεύθεροι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νέο νόμο, καταγγέλλοντας ότι ενθαρρύνει τις αυθαίρετες φυλακίσεις.

"Θα διαμαρτυρηθούμε γι' αυτόν το νόμο που παραβιάζει τα συνταγματικά μας δικαιώματα", δήλωσε η Λουντμίλα Αλεξέγεβα, πρόεδρος της ομάδας Helsinki.

Οι μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να μην επικυρώσει το νόμο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι το κείμενο ετοιμάστηκε "έπειτα από άμεση διαταγή μου".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία