Ηλεκτρονική Έκδοση

Στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO 15 νέες τοποθεσίες

Τα κανάλια του Άμστερνταμ και ακόμη 14 τοποθεσίες προστέθηκαν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, η επιτροπή έλαβε τις αποφάσεις της στη Μπραζίλια στο πλαίσιο των εργασιών της για την ανανέωση του καταλόγου.

Ανάμεσα στις τοποθεσίες που προστέθηκαν στον κατάλογο είναι οι ιστορικές αγορές του Ταμπρίζ στον Ιράν και του Ατ-Τουράιφ στην Σαουδική Αραβία, η ατόλλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αμερικανική πυρηνική δοκιμή, η ορεινή δασική περιοχή της Σρι Λάνκα, η αυτοκρατορική περιοχή Θανγκ Λονγκ στο Ανόι του Βιετνάμ, η αρχαιολογική τοποθεσία του Σαράζμ στο Τατζικιστάν και τα κάστρα στο Αλμπί στη Γαλλία. .

Με τις νέες προσθήκες, οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για πολιτιστικούς ή περιβαλλοντολογικούς λόγους φτάνουν τις 904.

Θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο και έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλανήτη.

Η 34η συνέλευση της επιτροπής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς άρχισε στις 25 Ιουλίου και θα τελειώσει στις 3 Αυγούστου με συνολικά 39 τοποθεσίες να είναι υποψήφιες.

Η επιλογή μιας τοποθεσίας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό προνόμιο, κυρίως οικονομικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Και τούτο διότι σημαίνει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αλλά και χρηματική ενίσχυση για την προφύλαξη και διατήρηση του μνημείου.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες που θέτει η ΟΥΝΕΣΚΟ σε κάθε χώρα, η τοποθεσία μπορεί να διαγραφεί από τον κατάλογο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί