Ηλεκτρονική Έκδοση

Νικητής το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κένυα

Οι πρώτες προσωρινές προβλέψεις δίνουν ευρεία νίκη του «ναι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Κένυα, με το 66% των ψηφοφόρων να δίνουν την έγκρισή τους στο κείμενο του νέου συντάγματος.

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι ενέκριναν το σχέδιο του Συντάγματος που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι και τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα και προορίζεται να αντικαταστήσει το ισχύον Σύνταγμα που χρονολογείται από την ανεξαρτησία της Κένυας το 1963.

Η αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος αποτελεί προϊόν της πολιτικής κρίσης και των βιαιοτήτων που προκάλεσαν τον θάνατο 1.500 ανθρώπων μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του προέδρου Κιμπάκι στο τέλος του 2007.

Η συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο 2008 ανάμεσα στον Κιμπάκι και τον αντίπαλό του Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία, περιελάμβανε συνταγματική μεταρρύθμιση. Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας και μαζικά.

Η εκλογική επιτροπή τοποθετεί τη συμμετοχή ανάμεσα στο 60% και το 70%. Οι υποστηρικτές του "όχι" αμφισβήτησαν ήδη από χθες τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

"Δεν θα αποδεχθούμε χωρίς αποδείξεις τα αποτελέσματα ενός στημένου δημοψηφίσματος... Καλούμε όλους τους Κενυάτες να παραμείνουν ήρεμοι όσο αναζητούμε λύσεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών της Κένυας Πίτερ Καράντζα.

Το νέο Σύνταγμα διατηρεί το προεδρικό πολίτευμα, θεσπίζοντας όμως πολλές ασφαλιστικές δικλείδες.

Το νέο Σύνταγμα εγκαθιδρύει επίσης ένα σχήμα αποκέντρωσης και προβλέπει μια αγροτική μεταρρύθμιση με σκοπό την διόρθωση των "ιστορικών αδικιών" ως προς την κατανομή της γης στην κατ΄εξοχήν αγροτική αυτή χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κένυα