Ηλεκτρονική Έκδοση

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τον Κάστρο στο κουβανικό κοινοβούλιο

Τελευταία ενημέρωση:

Την πρώτη του συνεδρίαση, ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας από το πολιτικό προσκήνιο, παρακολούθησε σήμερα ο Φιντέλ Κάστρο στο κουβανικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη από μία σειρά δημόσιων εμφανίσεων που πραγματοποιεί ο Φιντέλ Κάστρο το τελευταίο διάστημα.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών με στρατιωτικό πουκάμισο, χωρίς όμως να φοράει παράσημα και καταχειροκροτήθηκε από του βουλευτές την ώρα που ανέβαινε για να κάτσει στη θέση του δίπλα στο βήμα των ομιλητών. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν "Φιντέλ, Φιντέλ, Φιντέλ!", ενώ ακούστηκαν επευφημίες και για τον αδελφό του Ραούλ.

Ο Φιντέλ Κάστρο παρακολούθησε μια ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν δικού του αιτήματος, σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, με "υποκίνηση" από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 84χρονος ηγέτης απηύθυνε και ομιλία.

Στάθηκε όρθιος στο βήμα και διάβασε μία έτοιμη δήλωση, στην οποία ανέφερε πως η πυρηνική αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατάξει επίθεση στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

"Ο Ομπάμα δεν θα δώσει την εντολή αν τον πείσουμε... κάνουμε μία συνεισφορά σε αυτή τη θετική προσπάθεια", τόνισε, αναφέροντας ότι είναι σίγουρος πως η Κίνα και "οι Σοβιετικοί" δεν επιθυμούν έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και θα εργαστούν προκειμένου να τον αποτρέψουν.

Μίλησε με σταθερή, καθαρή φωνή, που μερικές φορές έσπαγε. Κατά τη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας του, ο Κάστρο αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες Κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

Οι βουλευτές έκαναν και παρατηρήσεις στην ομιλία του Κάστρο, δίνοντάς του συγχαρητήρια και συμφωνώντας μαζί του. Ωστόσο, ύστερα από μία ώρα ο Κάστρο εμφανίστηκε άρχισε να κουράζεται και ο πρόεδρος του κουβανικού κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, πρότεινε να τελειώσει η σύνοδος.

"Αυτά είχα να πω, σύντροφοι, τίποτε περισσότερο, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε κάποια άλλη φορά", είπε ο Κάστρο κάνοντας ένα σύντομο κλείσιμο, οπότε ρώτησε τους βουλευτές αν είχαν λάβει αντίτυπα του νέου του βιβλίου "Η Στρατηγική Νίκη" για τον πόλεμο των ανταρτών που τον ανέβασε στην εξουσία το 1959.

Η κοινοβουλευτική σύνοδος μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Κούβας.

Το 2008 ο Φιντέλ είχε παραδώσει την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ, καθώς από το 2006 ο ίδιος είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Για το ίδιο θέμα
Επανεμφάνιση του Φ. Κάστρο στη Βουλή