Ηλεκτρονική Έκδοση

Σάλος στη Γερμανία από το ρατσιστικό περιεχόμενο βιβλίου μέλους της Μπούντεσμπανκ

Δριμεία κριτική άσκησαν σήμερα, αρκετοί ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης σε στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Αιτία στάθηκαν οι αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του την Δευτέρα, το οποίο είναι επικριτικό απέναντι στους Τούρκους και τους Άραβες μετανάστες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε και ο υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούντενμπεργκ δήλωσαν ότι ο Τίλο Σαραζίν, μέλος του ΔΣ της Μπούντεσμπανκ, βγήκε εκτός ορίων.

"Ολοι οι Εβραίοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο, οι Βάσκοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους κάνει διαφορετικούς από τους άλλους", δήλωσε ο Σαραζίν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Οι δηλώσεις Σαραζίν έγινεν με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο "Deutschland schafft sich ab" (Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της).

Από την πλευρά του, ο Σαραζίν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, αρνείται ότι ευνοεί τον ρατσισμό.

Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει δριμύτατη κριτική για τα προσβλητικά του σχόλια για τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Επίσης, έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολλές φορές για τα επικριτικά του σχόλια για τους τούρκους και τους Άραβες που ζουν στη Γερμανία.

"Δεν υπάρχει χώρος στον πολιτικό διάλογο για σχόλια που ευνοούν τον ρατσισμό ή τον αντισημιτισμό", δήλωσε ο Βέστερβελε.

"Υπάρχουν όρια σε κάθε πρόκληση και το μέλος της διοίκησης της Bundesbank, ο Σαραζίν, σαφώς ξεπέρασε τα όρια με το λανθασμένο και ανάρμοστο σχόλιό του", πρόσθεσε ο Γκούτενμπεργκ.

Από την πλευρά τους, οι Στέφαν Κρέιμερ και ο Μάικλ Φρίντμαν, ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, επέκριναν τον 65χρονο Σαραζίν, μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και πρώην υπουργό Οικονομικών στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής και περί τους 280.000 άραβες ζουν στη Γερμανία.

Επιπλέον, οι ηγέτες στο SPD έχουν καλέσει τον Σαραζίν να παραιτηθεί από το κόμμα και από την Bundesbank.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ρατσισμός
Για το ίδιο θέμα
Συνεδρίαση της Μπούντεσμπανκ για τα ρατσιστικά σχόλια του Σάραζιν