Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008

Στο σκαμνί ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας για την κρίση

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε, και τρία μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, που κατηγορούνται για αμέλεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως απεφάνθη το Σάββατο η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της "έκθεσης Αλήθεια" που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και οι τραπεζίτες της εποχής φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας.

Στην 274 σελίδων έκθεση της, η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι εκτός του πρώην πρωθυπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να οδηγηθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Άρνι Μάτιενσεν, Εμπορίου, Μπιοργκβιν Σίγκουρντσον, και Εξωτερικών, Σόλρουν Γισλαντότιρ.

Η επιτροπή αποφαίνεται ότι οι ανωτέρω επέδειξαν αμέλεια και ζητά "να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο".

Τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν εισαγγελέα καθώς και τους δικαστές που θα συστήσουν το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

"Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών ανδρών, του Κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε" σημείωσε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

10 σχόλια

1 Ο/Η mgrv έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αυτοί έχουν σκέψη, συνείδηση και αξιοκρατία!!

Εδώ ακόμα προσκυνάμε τους «προφήτες» … και τους άλλους λωποδύτες
2 Ο/Η Tασος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Εμας αντιγραψανε οι μπαγασες!!!
3 Ο/Η ΣΠ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ο Ιρλανδός στο σκαμνί και ο Καραμανλής στο Λονδίνο. Ολέ.
4 Ο/Η ser έγραψε: (πριν 8 έτη)
ειναι να αγαναχτας για τη φαρα σου (την ελληνικη) γιατι οταν τα κανανε αυτα τα δικαια πραματα οι προγονοι μας (αρχαια αθηναικη δημοκρατια) πριν 2500 χρονια ολοι τουτοι οι "βαρβαροι" ζουσαν σε σπηλιες και τωρα οπως φαινεται εχουν αντιστραφοι οι ρολοι Τουτοι εχουν την αθηναικη δημοκρατια και εμεις ειμαστε οι βαρβαροι που ζουμε σε σπηλιες
5 Ο/Η ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Θέλω να ελπίζω ότι θα δρομολογηθεί κάτι ανάλογο
και για τα δικά μας λαμόγια
6 Ο/Η ΕΒ έγραψε: (πριν 8 έτη)
σε εμάς δεν θα γίνει τίποτα και ποτέ. ακόμα και για αυτούς που είπαν ότι τα πήραν δεν έχει γίνει τίποτα. στη βουλή διόριζουν ακόμα. αρχίζω να πιστεύω ότι οι θυσίες μας θα είναι η επόμενη μεγαλύτερη αρπακτή -κομπίνα μετά το χρηματιστήριο. τυχαίο που είναι το ίδκο κόμμα? δεν νομίζω.
ΥΓ. όχι ο μπουχέσας δεν φταίει αλλά δεν ήξερε δεν ρώταγε.
7 Ο/Η Δημήτρης Παρασκευάς έγραψε: (πριν 8 έτη)
Άντε και στα δικά μας
8 Ο/Η Ιθαγεννής έγραψε: (πριν 8 έτη)
Καλά δεν υπάρχει κανένας Ελληνας Δικαστής με βαρίδια ?
9 Ο/Η Δίκαιος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Και μεις ακόμα τους λιβανίζουμε και τους παρέχουμε και σωματοφυλακή και Μερσεντές και πολλά άλλα και όλα αυτά με τον ιδρώτα του εργαζόμενου Έλληνα.Πού είσαι Χίτλερ.
10 Ο/Η Δικαιος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Και μεις εδώ ακόμα τους λιβανίζουμε και τους παρέχουμε και σωματοφύλακες και μερσεντές και πολλά άλλα και όλα αυτά από τον ιδρώτα του εργαζόμενου Έλληνα (ραγιά). Πού είσαι Περικλή με τον χρυσούν αιώνα σου και να τους κατασχέσεις τις περιουσίες τους όπως έκανες και τότε στους κυφήνες σου, μόνο που τώρα οι κυφήνες ψηφίζουν οι ίδιοι τους νόμους και τους ψηφίζουν για να τους προστατεύουν.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 10

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλανδία