Ηλεκτρονική Έκδοση

Νεκροί από επίθεση ενόπλων στο Τατζικιστάν

Τουλάχιστον 23 στρατιώτες μεταξύ των οποίων και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Τατζικιστάν έχασαν χθες τη ζωή τους σε ενέδρα ξένων ενόπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με αξιωματούχους, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Φαριντούν Μακχμανταλίγεφ,εκπρόσωπος του υπουργείου 'Αμυνας, δήλωσε ότι η "τρομοκρατική πράξη" της Κυριακής είναι έργο ενόπλων που συνδέονται με πρώην πολέμαρχους, οι οποίοι αντιμάχονταν την κυβέρνηση στη διάρκεια εμφυλίου τη δεκαετία του 1990.

"Αυτοί είναι μισθοφόροι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ιερή θρησκεία του Ισλάμ επιχειρούν να μετατρέψουν το Τατζικιστάν σε μία αρένα φεουδαλικών πολέμων", είπε ο Μακχμανταλίγεφ.

Σημειώνεται ότι το Τατζικιστάν είναι μία χώρα με κοσμικό καθεστώς, αλλά κυρίως μουσουλμανική, με κοινή συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χλμ με το Αφγανιστάν.

Στη χώρα παρατηρείται μια τάση αύξησης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού και η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου έχει φυλακίσει, μέσα στο έτος, περισσότερα από 100 μέλη απαγορευμένων οργανώσεων.

Το Τατζικιστάν είναι η φτωχότερη από τις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ εξαιτίας της θέσης του σε μία στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές των Ταλιμπάν και έχασαν έναν αξιωματικό τους στη διάρκεια συγκρούσεων στην αφγανική μεθόριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή