Έντυπη Έκδοση

Αλλη ήρθε πρώτη κι άλλη νίκησε

Το γλέντι αναβάλλεται. Η Ντίλμα Ρούσεφ, η «Ντιλμίνια», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι οπαδοί της, πρέπει να περιμένει έως το τέλος του μήνα προκειμένου να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας.

Οι 15 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, Ζοζέ Σέρα, δίνουν ένα προβάδισμα στην Ντίλμα Ρούσεφ (αριστερά του Λούλα). Κάτω, η Μαρίνα Σίλβα. Οι 15 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, Ζοζέ Σέρα, δίνουν ένα προβάδισμα στην Ντίλμα Ρούσεφ (αριστερά του Λούλα). Κάτω, η Μαρίνα Σίλβα. Στην πραγματικότητα, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί το κλίμα σχετικής κατήφειας που επικρατεί στο κυβερνών Κόμμα των Εργατών. Η Ντίλμα Ρούσεφ τα πήγε πολύ καλά. Κέρδισε το 47% των ψήφων και βρίσκεται 15 μονάδες πάνω από τον βασικό της αντίπαλο, τον κεντρώο Ζοζέ Σέρα. Απλώς, δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, όπως προέβλεπαν τα περισσότερα γκάλοπ.

Εκ των υστέρων, όλοι προσπαθούν να βρουν τι πήγε στραβά. Πολλοί χρεώνουν το β' γύρο (ως «μικρή ήττα» το ερμηνεύουν ορισμένα ξένα έντυπα όπως οι «Financial Times» για την εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λούλα, του οποίου η δημοτικότητα αγγίζει το 80%) προσωπικά στην Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είναι πολύ λιγότερο χαρισματική από τον απερχόμενο πρόεδρο και μέχρι πρότινος άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς δεν είχε δοκιμαστεί σε κάποια εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο. Αλλοι πάλι αποδίδουν τη διαρροή ψήφων σε ένα σκάνδαλο της τελευταίας στιγμής, που ανάγκασε σε παραίτηση την Ερενίσε Γκέρα, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου, η οποία κατηγορήθηκε ότι έκανε ρουσφέτια. Πιστεύεται επίσης ότι η διφορούμενη στάση της Ρούσεφ στο θέμα της νομιμοποίησης των αμβλώσεων απομάκρυνε πολλούς χριστιανούς ψηφοφόρους.

Οπως και να έχει, τα γκάλοπ πάντα μπορούν να πέσουν έξω. Σε τελευταία ανάλυση βέβαια, όλα αυτά ίσως να είναι απλές «λεπτομέρειες». Το ενδεχόμενο να χάσει η Ρούσεφ στο β' γύρο φαντάζει μάλλον απίθανο. Ακόμα και αν η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, αποφασίσει να εκφράσει την υποστήριξή της προς τον Σέρα, η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων δύσκολα θα υπερκαλυφθεί και για να συμβεί αυτό, πρέπει το κρίσιμο 20% να μετακινηθεί μονοκόμματο προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κυβερνήτη του Σάο Πάολο. Εξάλλου, το Κόμμα των Εργατών έχει κερδίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, γεγονός που λύνει τα χέρια της μελλοντικής, όπως φαίνεται, προέδρου της χώρας. Απλώς, τα επινίκια μάλλον πρέπει να μετατεθούν για τις 31 Οκτωβρίου.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι ότι ακόμα με βάση ένα ακραίο σενάριο ανατροπής (ήττα της Ρούσεφ, νίκη του Σέρα), στην πραγματικότητα, τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική πολιτική της Βραζιλίας θα άλλαζαν ελάχιστα. Και αυτό όχι μόνο επειδή από το λεξιλόγιο των τριών νικητών απουσιάζει εντελώς η λέξη «δεξιά» ή έστω, «κεντροδεξιά» (ο Σέρα δηλώνει σοσιαλδημοκράτης και η Σίλβα αριστερή οικολόγος). Κυρίως, γιατί κανένας δεν θα άλλαζε την επιτυχημένη συνταγή που οδηγεί τη Βραζιλία με ταχείς ρυθμούς στο κλαμπ των υπερδυνάμεων.

Υπολογίζεται ότι αν η χώρα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, το 2014 η οικονομία της θα είναι η τέταρτη στον κόσμο! «Θα ξεπεράσουμε και τη Γαλλία και τη Βρετανία», όπως λέει με καμάρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα. Κι ενώ η ύφεση χτυπά αλύπητα Ευρώπη και Αμερική, τις προάλλες το ΔΝΤ προέβλεψε για τη Βραζιλία αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% για το 2010, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για υπερσυσσώρευση πλούτου!

Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος, είναι πώς θα αναδιανείμει όλον αυτό τον πλούτο. Κατά την οκταετία Λούλα, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από τη φτώχεια και μεταπήδησαν στη μεσαία τάξη, ενώ δημιουργήθηκαν 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η ανερχόμενη υπερδύναμη, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια από τις χώρες με την πιο άνιση κατανομή εισοδήματος στον πλανήτη, όπου συνυπάρχουν οι φαβέλες με τους ουρανοξύστες και η χλιδή με την εκτεταμένη παιδική εργασία και πορνεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία