Ηλεκτρονική Έκδοση

Στους δρόμους και πάλι εκατομμύρια Γάλλοι

Τελευταία ενημέρωση:

Νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιούν σήμερα τα γαλλικά συνδικάτα, βάζοντας σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί καθώς επίκειται η πλήρης έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.

Περίπου 330.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Για 89.000 κάνει λόγο η αστυνομία.

Σε όλη τη χώρα η συμμετοχή ανέρχεται στους περίπου 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με τα συνδικάτα και στο 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο τέλος Οκτωβρίου τα δύο σώματα της γαλλικής Βουλής, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία, αναμένεται να εγκρίνουν πλήρως το νομοσχέδιο, που στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.

Απεργία πραγματοποιούν οι οδηγοί τρένων ενώ οι μισές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Paris Orly και μία στις τρεις στα Charles de Gaulle και Beauvais έχουν ακυρωθεί.

Ένα στα τρία τρένα TGV (υπερταχεία) κυκλοφορούν σήμερα στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ θα πραγματοποιηθούν περίπου οκτώ από τα δέκα δρομολόγια των τρένων Thalys προς Βέλγιο και Ολλανδία.

Περιορισμένα είναι και τα δρομολόγια του μετρό στην παρισινή πρωτεύουσα ενώ κανονικά λειτουργούν τα λεωφορεία.

Οι διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια Γάλλους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ατονίσουν, όμως τα συνδικάτα ελπίζουν οι σημερινές κινητοποιήσεις να προσελκύσουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια που όπως λένε είχαν συμμετάσχει στις πορείες στις αρχές του μήνα.

"Αυτή είναι μία από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να κάνουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει" δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ, ηγέτης της γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT). "Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει για τις επαναλαμβανόμενες ημέρες των απεργιών".

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού. Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε εθνικό επίπεδο για την Τρίτη. Τα συνδικάτα CGT και CFDT δήλωσαν ότι η προσέλευση των διαδηλωτών είναι ήδη από το μεσημέρι, μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Γαλλία