Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως

Αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι η απάντηση των συνδικάτων στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επαναδιαπραγματευθεί για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν υπέρ των απεργιών. Συνδικάτα και κυβέρνηση οδεύουν προς μετωπική για το συνταξιοδοτικό, ενώ «αγκάθι» στον Σαρκοζί γίνονται και οι καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές (φωτ. Reuters) Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν υπέρ των απεργιών. Συνδικάτα και κυβέρνηση οδεύουν προς μετωπική για το συνταξιοδοτικό, ενώ «αγκάθι» στον Σαρκοζί γίνονται και οι καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές (φωτ. Reuters) Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει και θα ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της θητείας του. Σε γενική τους συνέλευση τα συνδικάτα αποφάσισαν να συνεχίσουν το «μπρα ντε φερ», με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Καλούν τους Γάλλους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σήμερα σε όλη τη Γαλλία, ενώ νέα πανεθνική απεργία θα γίνει την Τρίτη, παραμονή της ψήφισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στη Γερουσία.

Υπέρ των απεργιών

Ενισχυμένα από την υποστήριξη της κοινής γνώμης, τα συνδικάτα εντείνουν την πίεση και καταγγέλλουν την «αυθαίρετη συμπεριφορά» και «περιφρόνηση» που δείχνει η κυβέρνηση επιμένοντας να επιβάλει τη μεταρρύθμιση αντί να αφήσει επαρκή περιθώρια χρόνου για ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εκπροσώπους. Η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, κάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί «να διακόψει την κοινοβουλευτική συζήτηση και να επανεξετάσει το νομοσχέδιο».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 54% των Γάλλων είναι υπέρ της σκλήρυνσης με μια γενική απεργία που θα έκανε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. «Οι κινητοποιήσεις είναι αναπόφευκτες για να εισακουστούμε», τόνισαν από κοινού ο εκπρόσωπος της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων CGT, Μπερνάρ Τιμπό, και του συνδικάτου CFDT, Φρανσουά Σερέκ. Την ίδια αποφασιστικότητα δείχνουν και οι συνδικαλιστές στον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας: «Οχι μόνο δεν εξασθενεί το κίνημα, αλλά διευρύνεται και εγκαθίσταται σε διάρκεια. Σήμερα οι εργαζόμενοι κερδίζουν στην αντιπαράθεση δυνάμεων».

Στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες συνεχίζονται η αναταραχή και οι καθυστερήσεις δρομολογίων. Κινητοποιήσεις άρχισαν από χθες και οι επαγγελματίες οδηγοί που αυξάνουν τα μπλόκα στους δρόμους εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί με τις παρατεταμένες σκληρές απεργίες στον τομέα της ενέργειας. Σε όλα σχεδόν τα διυλιστήρια της χώρας και σε αρκετές μεγάλες δεξαμενές έχει γίνει διακοπή λειτουργίας. Αστυνομικοί απομάκρυναν χωρίς επεισόδια τους απεργούς συνδικαλιστές που είχαν αποκλείσει δεξαμενές πετρελαίου στη Νότια Γαλλία και παρέμειναν επί τόπου για λόγους ασφαλείας.

Η Γαλλική Ενωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξει έλλειψη στην τροφοδοσία της αγοράς σε καύσιμα από τις 20 Οκτωβρίου. Η έλλειψη καυσίμων άρχισε να γίνεται αισθητή στα παρισινά αεροδρόμια Ορλί και Ρουασί.

Η κυβέρνηση έδωσε άδεια στις βιομηχανίες και σε επαγγελματίες οδηγούς να εφοδιαστούν από κρατικά αποθέματα. Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπουσερό διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλλειψη βενζίνης, έχουμε όσα καύσιμα χρειάζονται το λιγότερο για ένα μήνα, αν οι οδηγοί δεν κάνουν προληπτικές αγορές». Η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο 50%.

Και οι μαθητές στην «κόντρα»

Εκταση παίρνουν οι κινητοποιήσεις των μαθητών των λυκείων, με μαχητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και καταλήψεις σε 700 λύκεια από τα 4.302 της χώρας (306 κατά την αστυνομία). Στις διαδηλώσεις σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματισμοί στις συγκρούσεις νέων με την αστυνομία.

Η Δεξιά καταγγέλλει την Αριστερά και τα συνδικάτα ότι χειραγωγούν τους νέους και τους εξωθούν να κατεβούν στο δρόμο. Οι μαθητές αντικρούουν αυτές τις καταγγελίες και δηλώνουν ότι κινητοποιούνται για την περιφρούρηση κεκτημένων δικαιωμάτων και για το μέλλον τους. Τονίζουν ότι η συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια συνεπάγεται απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι σε συνδυασμό με την ανεργία δημιουργεί συνθήκες πρόσκαιρης απασχόλησης και ανέφικτης σύνταξης για τη νέα γενιά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία