Έντυπη Έκδοση

Η νέα έφοδος στη Βαστίλη

Η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση, με ογκώδεις κινητοποιήσεις που παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία, συνεχίζεται, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να επιβάλει την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά το κοινωνικό κόστος.

Οι Γάλλοι κατέλαβαν το μνημείο της Βαστίλης και στέλνουν μήνυμα στο καθεστώς Σαρκοζί. Οι Γάλλοι κατέλαβαν το μνημείο της Βαστίλης και στέλνουν μήνυμα στο καθεστώς Σαρκοζί. Οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής, κατέβασαν στο δρόμο εκατομμύρια Γάλλους και πρώτη φορά τη νεολαία. Οι μαθητές των λυκείων και οι φοιτητές προσχώρησαν δυναμικά στο εργατικό κίνημα, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην απώλεια κοινωνικών κεκτημένων και την ανησυχία τους για το μέλλον.

Τα συνδικάτα κέρδισαν τη μάχη των εντυπώσεων στο «μπρά ντε φερ» με την κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν σύγκλιση ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες Γάλλων, που ενώθηκαν σε ένα κοινό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της «κοινωνικής ανισότητας» και της πολιτικής του Σαρκοζί. Οι Γάλλοι με ποσοστό 71% αντιπαρατίθενται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, ενώ έξι στους δέκα υποστηρίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα συνδικάτα αποφάσισαν ομόφωνα συνέχιση του κινήματος και νέα πανεθνική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα συνδικάτα δεν θέλησαν να καλέσουν σε γενική απεργία που συνεπάγεται απώλεια ημερομισθίων, αλλά δήλωσαν ότι «στους εργαζόμενους κατά κλάδο εναπόκειται να αποφασίζουν μαζί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα κάθε μέρα, σχετικά με την επανάληψη των απεργιών». Οι εργαζόμενοι στις αστικές υπεραστικές συγκοινωνίες πρωτοστατούν στο απεργιακό κίνημα με επαναλαμβανόμενες απεργίες, παρόλο που ο κλάδος υπάγεται σε «ειδικό καθεστώς» συνταξιοδότησης.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει η διακοπή ανεφοδιασμού σε καύσιμα. Μακρά απεργία στις θαλάσσιες μεταφορές έχει παραλύσει τα κυριότερα λιμάνια ανεφοδιασμού πετρελαιοφόρων, ενώ 9 από τα 12 διυλιστήρια της χώρας και μεγάλες αποθήκες καυσίμων δεν λειτουργούν. Η έλλειψη καυσίμων μπορεί να προκαλέσει και άλλες ελλείψεις αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Πολυάριθμα βενζινάδικα έκλεισαν γιατί εξάντλησαν τα αποθέματα τους, λόγω της ζήτησης, αφού η κατανάλωση αυξήθηκε στο 50% την περασμένη εβδομάδα. Ο υφυπουργός Συγκοινωνιών Ντομινίκ Μπουσερό δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων αν όλοι συμπεριφερθούν κανονικά».

Ρεκόρ συμμετοχής

Η πανεθνική απεργία της Τρίτης κατέρριψε ρεκόρ συμμετοχής. Στις αεροπορικές συγκοινωνίες ακυρώθηκε το 30%-50% των πτήσεων. Σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν στον τομέα της ενέργειας, της μεταλλουργίας, στις εταιρείες φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, στα ταχυδρομεία, στις τηλεπικοινωνίες, στα ΜΜΕ. Μαθητές και φοιτητές προχώρησαν σε ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων. Σε γενικές συνελεύσεις και στις διαδηλώσεις τους κυριάρχησαν τα συνθήματα «Σχολές νεκρές», «Σαρκό, οι νέοι κατέβηκαν στο δρόμο. Ξόφλησες». Ο γάλλος πρόεδρος ανησυχεί για το κίνημα της νεολαίας και την εμπλοκή στα καύσιμα, γιατί, όποτε υπήρξαν τέτοιας μορφής κινητοποιήσεις, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αποσύρουν επίμαχα νομοσχέδια.

Στρατηγική του Σαρκοζί είναι να φθείρει το κίνημα και να επισπεύσει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από τις δύο εθνοσυνελεύσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να φέρει προ τετελεσμένου τα συνδικάτα, αναγκάζοντάς τα να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Αλλά η κοινωνική ένταση κλιμακώνεται και οι επαναλαμβανόμενες απεργίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράλυση τις οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.

Η αριστερά καταγγέλλει τη ριψοκίνδυνη αντιπαράθεση του προέδρου με το λαό. Ο ηγέτης του συνδικάτου CFDT, Φρανσουά Σερέκ, θεωρεί ότι «επιβάλλοντας με τη βία τη μεταρρύθμιση, ο Σαρκοζί κάνει χαρακίρι». Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «τα παίζει όλα για όλα, διακυβεύοντας στην κρίση αυτή το πολιτικό του μέλλον». Γιατί, ακόμα και αν πετύχει την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα μπορούσε να πληρώσει ακριβά στις προεδρικές εκλογές του 2012 το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε με την αδιαλλαξία του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία