Έντυπη Έκδοση

Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ» ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΜΕ ΝΕΚΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κοινωνικό μέτωπο κατά Σαρκοζί

«Μαύρη Τρίτη» θα είναι για τον Νικολά Σαρκοζί η σημερινή ημέρα πανεθνικής απεργίας κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα επιχειρούν με σκλήρυνση των κινητοποιήσεων να παραλύσουν την οικονομική ζωή, προκειμένου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να προσέλθει σε κοινωνικό διάλογο για την επανεξέταση και βελτίωση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αναμένεται να έχουν πλατιά συμμετοχή, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενεργοποίηση «διυπουργικού κέντρου κρίσης» προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα της χώρας, παρά τις απεργίες στα διυλιστήρια. Με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, το κέντρο αυτό θα συντονίζει τις δραστηριότητες υπηρεσιών των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Αναλυτές των ΜΜΕ ειρωνεύονται τη «μέθοδο Κουέ» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προσπαθώντας να πείσει τους Γάλλους ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ως συνέπεια των κινητοποιήσεων, ενώ οι αυτοκινητιστές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για να προμηθευτούν καύσιμα, λόγω της διακοπής τροφοδοσίας σε 1.500 βενζινάδικα.

«Δεμένα» τα διυλιστήρια

Η απεργία έχει επεκταθεί σε όλα τα διυλιστήρια της Γαλλίας, ενώ συνεχίζονται απεργίες στα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου, με τους συνδικαλιστές να έχουν σχηματίσει «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από τα διυλιστήρια. Η Γαλλία άρχισε από χθες να εφοδιάζεται από τα βιομηχανικά της αποθέματα, τα οποία καλύπτουν 30 ημέρες κατανάλωσης. Σε αυτά προστίθενται τα στρατηγικά αποθέματα, που αντιπροσωπεύουν 90 ημέρες ανάγκης.

Στη σημερινή πανεθνική κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Σημαντική προβλέπεται η συμμετοχή στις απεργίες σιδηροδρομικών και των οδηγών φορτηγών.

Μαθητές στα οδοφράγματα

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν κι αυτοί με κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε 650 Λύκεια. Αστυνομικές έφοδοι για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να αποκατασταθεί η λειτουργία σε ορισμένα σχολεία προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις με τους καταληψίες μαθητές.

Κουκουλοφόροι πυρπόλησαν αυτοκίνητα, διέπραξαν βανδαλισμούς και κατέστρεψαν εγκαταστάσεις σχολείων πριν τους διαλύσει με δακρυγόνα η αστυνομία. Η κυβέρνηση ελπίζει στις δεκαήμερες σχολικές διακοπές που αρχίζουν το Σάββατο ώστε να εκτονωθούν οι καταλήψεις των μαθητών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, το 71% των Γάλλων υποστηρίζουν τη σημερινή πανεθνική απεργία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι προοδευτικά το κοινωνικό κίνημα έχει πολιτικοποιηθεί και τώρα παίρνει διαστάσεις «αντισαρκοζισμού».

Η ψήφιση της μεταρρύθμισης στη Γερουσία επρόκειτο να γίνει αύριο, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν 500 ενστάσεις της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, σε μια τακτική με στόχο την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Μετά την ψηφοφορία τα δύο Κοινοβούλια θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συναινετικό κοινό κείμενο νόμου, το οποίο θα υποβάλουν για τελική ψήφιση σε μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες ότι «η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη». Τόνισε επίσης ότι «είναι φυσικό να δημιουργεί ανησυχίες και αντιδράσεις, όπως όμως είναι φυσικό σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση να εξασφαλίζει την τροφοδοσία της αγοράς σε καύσιμα».

Σκληραίνει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν μπήκε στην «πρώτη γραμμή του πυρός» με τηλεοπτική συνέντευξή του. Εδειξε αποφασισμένος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση παρά το πολιτικό κόστος, επισημαίνοντας ότι «η κοινοβουλευτική συζήτηση ενδέχεται να επιβραδυνθεί, αλλά η μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί».

Αντικρούοντας τις καταγγελίες των συνδικάτων ότι η κυβέρνηση καταπατά το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, με επιτάξεις, αστυνομικές παρεμβάσεις και χρησιμοποίηση απεργοσπαστών, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα απεργίας είναι σεβαστό, αλλά δεν δίνει το δικαίωμα εμπλοκής της πρόσβασης σε καύσιμα, ούτε της εισόδου στον χώρο εργασίας όσων δεν απεργούν».

Η πρώτη γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ακαμψία, τονίζοντας ότι, «αρνούμενος να ακούσει τη συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων που απορρίπτουν τη μεταρρύθμισή του, αρνούμενος να δει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών, με την αλαζονική και περιφρονητική στάση του έναντι των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός, πιο βραδύνους και κλειστός από ποτέ, το μόνο που έκανε ήταν να αντιταχθεί στο αίτημα των Γάλλων». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Επεισόδια στις ογκώδεις γαλλικές διαδηλώσεις
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία