Έντυπη Έκδοση

ΟΙ 27 ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΝΑΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗ «ΛΙΣΑΒΟΝΑ»

Εβαλαν τους «δανειστές» στην Ε.Ε.

Την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε να καλυφθεί θεσμικά μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, επέβαλε επί της ουσίας χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που άρχισε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών...

Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που άρχισε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, οι 27 αποδέχθηκαν τους γερμανικούς όρους «ανοίγοντας τις πόρτες» της Ε.Ε. στους ιδιώτες δανειστές και το ΔΝΤ (φωτ. Reuters) Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που άρχισε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, οι 27 αποδέχθηκαν τους γερμανικούς όρους «ανοίγοντας τις πόρτες» της Ε.Ε. στους ιδιώτες δανειστές και το ΔΝΤ (φωτ. Reuters) Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ότι στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, εκτός από τα κράτη-μέλη, να έχουν ρόλο τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως εξάλλου η κ. Μέρκελ είχε εξαρχής προτείνει.

Ωστόσο θέμα τριβής της συνόδου είχε αναδειχθεί από νωρίς μία τρίτη πρόταση της Μέρκελ για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα κοινοτικά όργανα των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την πρόταση αυτή απέκρουσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε ο υπουργός, πήρε πάνω του το θέμα και είχε ανταλλαγή επιχειρημάτων με την κ. Μέρκελ, την οποία αρχικά είχαν υποστηρίξει και άλλες χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία και φυσικά η Γαλλία.

Με «παράδειγμα» την Τουρκία

Ενα από τα επιχειρήματα του κ. Παπανδρέου ήταν ότι δεν μπορεί ένα κράτος να μην παίρνει μέρος σε ψηφοφορίες για θέματα που το αφορούν, όπως επί παραδείγματι να συζητιέται ένα θέμα που έχει σχέση με την Τουρκία και την Ε.Ε. και η Ελλάδα να μην μπορεί να πάρει θέση διά της ψήφου της. Το ίδιο είπε θα μπορούσε να συμβεί για τις Βαλτικές χώρες, σε περίπτωση που η Ε.Ε. συζητούσε ένα θέμα σχετικό με τη συνεργασία Ρωσίας - Ε.Ε.

Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή και άρση του δικαιώματος ψήφου θα ισχύει μόνο για θέματα που έχουν σχέση με τη νομισματική ένωση και όχι για όλα τα θέματα, όπως αρχικώς είχε προτείνει η κ. Μέρκελ. Επίσης, στο ίδιο σημείο δεν υπάρχει η φράση άρση δικαιώματος ψήφου, παρά μόνο άρση δικαιώματος συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων μόνο σε θέματα που αφορούν τη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου, η Κομισιόν θα αναλάβει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ να κάνει την προετοιμασία για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης, και στην επόμενη Σύνοδο τον Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για το ποια θα είναι η οριστική μορφή του μηχανισμού και το πώς θα λειτουργεί. Τον Δεκέμβριο επίσης θα ληφθεί και η απόφαση για το πώς θα γίνει η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.**

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Γ. Παπανδρέου: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»
Ε.Ε: Περιορισμένες αλλαγές στο μηχανισμό στήριξης
Γ. Παπανδρέου: «Οχι» σε αφαίρεση ψήφου, «ναι» σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης