Έντυπη Έκδοση

Η Ινδονησία, μετά το τσουνάμι, μετράει πάνω από 370 νεκρούς και 330 αγνοούμενους

Μάχη με το χρόνο έδιναν χθες στα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τα νησάκια ανοιχτά των δυτικών ακτών της, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 370 νεκρούς και πάνω από 330 αγνοούμενους.

Ενώ η λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, που είχε εγκατασταθεί στον Ινδικό Ωκεανό μετά το σαρωτικό τσουνάμι του 2004, αμφισβητήθηκε, οι Ινδονήσιοι πενθούν τους νεκρούς τους (φωτ. Reuters) Ενώ η λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, που είχε εγκατασταθεί στον Ινδικό Ωκεανό μετά το σαρωτικό τσουνάμι του 2004, αμφισβητήθηκε, οι Ινδονήσιοι πενθούν τους νεκρούς τους (φωτ. Reuters) Αν και οι σωστικές προσπάθειες συνεχίζονται, οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων φθίνουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα δύο τρίτα των αγνοουμένων ενδέχεται να έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια ή παρασυρθεί από τη θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει τον απολογισμό σε πάνω από 500 νεκρούς. Οι διασώστες, τους οποίους η κακοκαιρία και η θαλασσοταραχή κράτησαν αρχικώς μακριά από τη ζώνη της καταστροφής, αντίκριζαν χθες δρόμους και παραλίες γεμάτες πρησμένα πτώματα. Από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία μέσα στη γενική απόγνωση, ο εντοπισμός ενός μωρού 18 μηνών που βρέθηκε ζωντανό από ένα 10χρονο αγόρι.

Πολλά ακούστηκαν για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που εγκαταστάθηκε μετά το σαρωτικό τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό. Κάποιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν λειτούργησε εγκαίρως, άλλοι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αισθητήρες και σειρήνες που να καλύπτουν όλα τα νησιά. Ωστόσο Γερμανός ειδικός του σχετικού γερμανο-ινδονησιακού προγράμματος δήλωσε ότι το σύστημα λειτούργησε σημαίνοντας συναγερμό 5 λεπτά μετά το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, που προκάλεσε το τσουνάμι. Ωστόσο το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν πάρα πολύ κοντά στα νησιά Μενταβάι και οι κάτοικοι είχαν ελάχιστο περιθώριο ν' αντιδράσουν προτού χτυπήσει το καταστροφικό κύμα. Κάπου χίλια χιλιόμετρα μακριά από εκεί έγινε χθες η κηδεία των 33 θυμάτων της έκρηξης του ηφαιστείου Μεράπι, που μπήκε σε νέα φάση έκρηξης εκτοξεύοντας τέφρα και τοξικά νέφη. Οι μικροεκρήξεις δεν αποτελούν κατ' ανάγκη δυσοίωνο σημάδι, καθώς εκτονώνουν την ηφαιστειακή ενέργεια, ωστόσο η απειλή νέας μεγάλης έκρηξης είναι ακόμη ζωντανή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ινδονησία