Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε πολέμιος του απολυταρχισμού στο Μαρόκο

Ο Αβραάμ Σερφατί, ένας από τους πιο φημισμένους αριστερούς αντιφρονούντες του καθεστώτος του βασιλιά Χασάν ΙΙ, πέθανε σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου, σε ηλικία 84 ετών. Ο Σερφατί αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά του απολυταρχισμού.

Ο Αβραάμ Σερφατί, που υπέφερε από πνευμονική νόσο, πέθανε σε μια κλινική στο Μαρακές, ενώ θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στο εβραϊκό κοιμητήριο της Καζαμπλάνκα, κοντά στους γονείς του, δήλωσε η σύζυγός του Κριστίν-Ντορ Σερφατί.

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Μαρόκου Χαλίντ Νασιρί, που θήτευσε μαζί με τον Σερφατί στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Μαρόκου, του απέτισε φόρο τιμής λέγοντας ότι "προοδευτικός εκ πεποιθήσεως, ο Αβραάμ Σερφατί ήταν στρατευμένος από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας του. Διαφοροποιήθηκε από τους συναγωνιστές του, ωστόσο, ως έντιμη προσωπικότητα κατόρθωσε να εξετάζει με θετικό βλέμμα το νέο Μαρόκο που οικοδομείται".

"Έχασα έναν φίλο, έναν άνθρωπο που είχε το θάρρος να εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές αλλαγές και τους θεσμούς", είπε η Αμίνα Μπουάς, πρόεδρος του Μαροκινού Οργανισμού για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OMDH).

Ο Σερφατί γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα σε μια εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από την Ταγγέρη. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μαρόκου και στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του 1970, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης "Ίλα Αλ Αμάμ".

Το 1972, συνελήφθη για πρώτη φορά και αργότερα κατηγόρησε τις αρχές για "άγρια βασανιστήρια". Έπειτα από αρκετούς μήνες στην παρανομία, συνελήφθη εκ νέου το 1974 και τον Οκτώβριο του 1977 καταδικάστηκε με την κατηγορία της "συνωμοσίας κατά της ασφάλειας του κράτους". Πολύ κοντά στις απόψεις του Μετώπου Πολισάριο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, πέρασε συνολικά 17 χρόνια στη φυλακή Κενιτρά (βόρεια του Ραμπάτ).

Μετά την απελευθέρωσή του το 1991 από τον βασιλιά Χασάν ΙΙ, πατέρα του τωρινού βασιλιά Μοχάμεντ VI, εξορίστηκε στο Παρίσι για 8 χρόνια. Το 2000, έπειτα από την ενθρόνιση του Μοχάμεντ VI, του επιτράπηκε να επιστρέψει στο Μαρόκο.

Ο Σερφατί, ο οποίος ήταν μηχανικός και ένας από αυτούς που προώθησαν την πολιτική για τα ορυχεία στο ανεξάρτητο Μαρόκο, επέρριπτε στα πολιτικά κόμματα την ευθύνη για τη βραδυπορία του εκδημοκρατισμού στη χώρα του. Προερχόμενος από μια οικογένεια Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία το 1492, ο Σερφατί παρέμενε αντισιωνιστής. "Θα επισκεφτώ πρώτα την Παλαιστίνη, όταν θα γίνει κράτος κι έπειτα θα πάω να δω τους Εβραίους φίλους μου στο Ισραήλ", είχε δηλώσει το 2005, σε μια συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μαρόκο