Ηλεκτρονική Έκδοση

«Ναι, υπό προϋποθέσεις» στο προφυλακτικό από τον Πάπα

Τελευταία ενημέρωση:

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας, ο Βενέδικτος ο XVI, αποδέχεται τη χρήση του προφυλακτικού «σε ορισμένες περιπτώσεις», προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό του AIDS, όπως αναφέρεται σε βιβλίο με συνεντεύξεις του Ποντίφικα, που τιτλοφορείται «Φώτα του κόσμου» και θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην ερώτηση: "Η καθολική εκκλησία δεν είναι αυστηρά αντίθετη στη χρήση προφυλακτικών;", ο Ποντίφικας απάντησε: "Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η πρόθεση είναι να μειωθεί το ρίσκο της μόλυνσης, το προφυλακτικό μπορεί ν' αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ν' ανοίξει ο δρόμος μιας πιο ανθρώπινης σεξουαλικόητας, που βιώνεται με διαφορετικό τρόπο". Βέβαια, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι για το Βατικανό, το προφυλακτικό δεν είναι πανάκεια, ούτε ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ασθένειας του AIDS, ενώ προσθέτει: "Το να επικεντρώνει κανείς στη χρήση του προφυλακτικού οδηγεί σε μια κοινότοπη θεώρηση του σεξ και ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς στο ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν το σεξ όχι σαν έκφραση έρωτα αλλά σαν ναρκωτικό, σαν κάποιο είδος εξάρτησης". Ο Πάπας επίσης λέει, ότι, η χρήση του προφυλακτικού από τις εκδιδόμενες γυναίκες "είναι το πρώτο βήμα για την ηθική τους αποκατάσταση".

Μέχρι τώρα, το Βατικανό ήταν αντίθετο σε κάθε μορφή αντισύλληψης, εκτός από την εγκράτεια, ενώ αποδοκίμαζε τη χρήση προφυλακτικού ακόμα και για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών.

Το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Βατικανού σήμερα Σάββατο, περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Πάπα Βενέδικτου XVI, σ' ένα Γερμανό δημοσιογράφο, για πληθώρα θεμάτων, όπως η παιδοφιλία, η χειροτόνηση γυναικών, η σχέση με το Ισλάμ, κλπ. Το βιβλίο πρόκειται να μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα