Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Αφγανιστάν

Τελευταία ενημέρωση:

Ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των εθνικών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο και τη σωστή διεξαγωγή τής εκλογικής διαδικασίας.

Σε όλη τη χώρα, και στις 34 επαρχίες, σημειώθηκαν προβλήματα και κατά τη διαδικασία και ύστερα στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί εγκαίρως, πλην εκείνων που αφορούσαν την επαρχία Γκάζνι, καθώς εκεί υπήρξαν περιπτώσεις παραποίησης των αποτελεσμάτων, σε πολλά εκλογικά τμήματα η πρόσβαση ήταν αδύνατη, κτλ.

Η επαρχία Γκάζνι είναι προπύργιο των Ταλιμπάν με πληθυσμό στην πλειοψηφία του μέλη της φυλής Παστούν.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, λόγω όμως των καταγγελιών για νοθεία η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναβλήθηκε. Πλαστές κάρτες ψηφοφόρου ή ψηφοφορία υπό πίεση, η διαδικασία σφραγίστηκε από παρατυπίες την ημέρα των εκλογών, αθρόες καταγγελίες περί νοθείας και επιθέσεις ανταρτών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η Επιτροπή Υποβολής Παραπόνων, αρμόδια για την έρευνα των παραβιάσεων αυτών, έλαβε σχεδόν 6.000 μηνύσεις για παρατυπίες και πιθανή νοθεία.

Σύμφωνα με Αμπντουλάχ Αχματζάι, μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις εκλογές, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το αν τελικά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και για την επαρχία Γκάζνι ή εάν θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Οι 238 από τις 249 θέσεις στο Κοινοβούλιο "έκλεισαν" σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής, ενώ μπορεί έως την ερχόμενη εβδομάδα να έχει συσταθεί κανονικά το νέο σώμα του Κοινοβουλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν