Ηλεκτρονική Έκδοση

Παλεύει για την πολιτική του επιβίωση ο Μπερλουσκόνι

Τελευταία ενημέρωση:

Έκκληση προς τις κεντροδεξιές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μια ημέρα πριν από την αυριανή ψηφοφορία των Ιταλών βουλευτών που θα κρίνουν για το εάν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Μπερλουσκόνι δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση τη ψηφοφορίας, ωστόσο όπως έχει δηλώσει εάν χάσει θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι εάν χάσει υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει πολιτική κρίση που πιθανότατα θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση όπως αυτή της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας.

Οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι τα σκάνδαλα που αφορούν στην προσωπική ζωή του Μπερλουσκόνι και η έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης του κοστίζουν την εμπιστοσύνη της Ιταλίας.

Δεκάδες υποστηρικτές του έχουν αποχωρήσει από το κόμμα του και έχουν διαμορφώσει νέο κόμμα, στερώντας του έτσι την αυτόματη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Του νέου κόμματος ηγείται ο Τζιανφράνκο Φίνι, που υποστηρίζει ότι έχει αρκετές ψήφους για να ανατρέψει τον Μπερλουσκόνι.

Σήμερα ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι  κύριος στόχος  είναι η ενότητα των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων και του λαού που εκπροσωπούν και πρόσθεσε: "Δεν αγνοήσαμε τη λαϊκή εντολή. Κάθε κριτική είναι δυνατή και επιτρεπτή, όχι όμως η οριστική ρήξη".

Επιπλέον δήλωσε έτοιμος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την αλλαγή του εκλογικού νόμου -όπως ζητά η αντιπολίτευση- να προωθήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών και να εργασθεί ώστε να ξεπερασθούν οι διαφορές στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς.

Αργά το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να μεταβεί στο μέγαρο της Βουλής, "Μοντσετσιτόριο", για να ζητήσει από τους 630 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στήριξη της Γερουσίας στον "Καβαλιέρε", θεωρείται βέβαιη, ενώ, σε ότι αφορά τη Βουλή, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι τι θα συμβεί αν τι θα συμβεί εάν ο Μπερλουσκόνι υπερσχύσει με διαφορά μιας ή δύο ψήφων.

Πολιτικοί σχολιαστές, αναφέρουν, σήμερα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πιο πιθανή εξέλιξη, είναι να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό, κυβερνητικό συνασπισμό, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι