Έντυπη Έκδοση

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΔΥΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ ΚΡΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

Αγωνία, για μια χούφτα ψήφους

Μόνον η κοινότοπη, πλην εξαιρετικά ακριβής στην περίπτωση της Ιταλίας φράση «θρίλερ για γερά νεύρα» μπορεί να περιγράψει τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών πριν από τις δύο κρίσιμες, πρωινές ψηφοφορίες. Η πρώτη, ύστερα από αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη Γερουσία και η δεύτερη επί προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ενώ τον σκόπελο της Γερουσίας, για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα τον ξεπεράσει ο καβαλιέρε, στη Βουλή, όμως, και επί της πρότασης μομφής, θα παιχτεί η τύχη της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι όσο ποτέ άλλοτε πιθανό (φωτ. Reuters) Ενώ τον σκόπελο της Γερουσίας, για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα τον ξεπεράσει ο καβαλιέρε, στη Βουλή, όμως, και επί της πρότασης μομφής, θα παιχτεί η τύχη της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι όσο ποτέ άλλοτε πιθανό (φωτ. Reuters) Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα έχει πρόβλημα στη Γερουσία, όμως στο Κοινοβούλιο πάει γνωρίζοντας ότι η επιβίωσή του κρίνεται από μια χούφτα ψήφους. Προκειμένου να τις διασφαλίσει, έκανε χθες με ομιλία του ένα μάλλον «γλυκό» άνοιγμα προς τους βουλευτές του Τζανφράνκο Φίνι, μάλλον ασυνήθιστο για κάποιον που κατά κανόνα επιτίθεται κάθε φορά που αισθάνεται στριμωγμένος στη γωνία. Και σήμερα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ. Τα παίζει όμως όλα για όλα, όπως απέδειξε και η χθεσινοβραδινή απόρριψη μιας απροσδόκητης πρότασης που του προώθησαν βουλευτές του Φίνι.

Πήγαν λοιπόν στον Μπερλουσκόνι και του είπαν ότι είναι πρόθυμοι να απόσχουν από την ψηφοφορία στη Γερουσία -οπότε δεν θα καταγραφούν οι (δεξιές) ψήφοι τους εναντίον του-, μόλις όμως ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία και πριν πάει στη Βουλή για την πρόταση μομφής, θα πρέπει να παραιτηθεί. Ετσι -υποστηρίζουν- θα ανοίξει μια νέα φάση για την κεντροδεξιά: θα έχει αποφευχθεί η οριστική ρήξη και μέσα από διαβουλεύσεις θα μπορέσει να καταλήξει σε κοινά αποδεκτό υποψήφιο για την πρωθυπουργία, που τα μέλη του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία» (Φίνι) δεν αποκλείουν να είναι (ξανά) ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Η κρίσιμη ψηφοφορία

Ο Μπερλουσκόνι είδε στην πρόταση προσπάθεια υπαγόρευσης πολιτικής στάσης, την οποία απέρριψε, και καθώς φαίνεται οι λογαριασμοί θα λυθούν στη Βουλή των 630 αντιπροσώπων. Ο -και- πρόεδρος της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι ελπίζει ότι μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη και την άρνηση του Μπερλουσκόνι, τα «περιστέρια» του κόμματός του, δηλαδή οι βουλευτές που επιδίωκαν σύγκλιση και είχαν αμφιβολίες αν θα έπρεπε να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, θα το πράξουν τελικά.

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να παραιτηθεί και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας να αναθέσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης είτε στον ίδιο είτε σε κάποιον άλλον, είτε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι