Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΘΑΤΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΚΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Κυβέρνηση συνασπισμού στο Κόσοβο

Εν μέσω καταγγελιών για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις σοβαρής νοθείας, το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι, αναδείχτηκε πρώτο με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο αλλά θα χρειαστεί να βρει εταίρους για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Ούτως ή άλλως, ο Χασίμ Θάτσι είχε σπεύσει να ανακηρυχθεί νικητής προτού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, πανηγυρίζει τη νίκη του. Πάντως, στις δύο πόλεις-κάστρα του Θάτσι, οι Ευρωπαίοι παρατηρητές διαπίστωσαν «καραμπινάτη» νοθεία (φωτ. ΑΠΕ) Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, πανηγυρίζει τη νίκη του. Πάντως, στις δύο πόλεις-κάστρα του Θάτσι, οι Ευρωπαίοι παρατηρητές διαπίστωσαν «καραμπινάτη» νοθεία (φωτ. ΑΠΕ) Το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) συγκεντρώνει 33,5% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η Εκλογική Επιτροπή, ενώ η Δημοκρατική Ενωση του Κοσόβου (LDK), με επικεφαλής τον δήμαρχο της Πρίστινας, Ισα Μουσταφά, έρχεται δεύτερη με 23,6%. Ετσι, αν και το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο αποτελούμενο από 120 έδρες Κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και αρνείται κάθε διάλογο με το Βελιγράδι, έλαβε το 12,2% των ψήφων και ο συνδυασμός «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου» (ΑΑΚ), του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, έλαβε 10,8%. Η συμμετοχή έφτασε το 47,8%.

Νοθεία στα «κάστρα» του Θάτσι

Οι καταγγελίες, από ευρωπαϊκές αποστολές παρατηρητών και αντιπολιτευόμενο κόμμα, αφορούν τα αποτελέσματα στις πόλεις Σρμπίτσα και Γκλόγκοβατς, που είναι και οι δύο «κάστρα» του Θάτσι και όπου τα αποτελέσματα έδειξαν συμμετοχή 90-94%. «Αυτό είναι στατιστικά αδύνατο και πολιτικά απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Αρμπάν Γκάσι.

Η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες νοθείας στις δύο πόλεις. «Μπορείτε να πιστέψετε ότι ψήφισε το 95%;», είπε και τόνισε ότι η αποστολή της ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν την κατάλληλη νόμιμη διαδικασία και μόλις βρεθούν οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, «για να τερματίσει η νοοτροπία της ατιμωρησίας». Η ίδια επαίνεσε την υψηλή συμμετοχή των Σέρβων. Εφτασε το 50% νότια του Ιμπαρ, αλλά στο βόρειο Κόσοβο η σερβική αποχή ήταν εκκωφαντική. Υπήρξαν τμήματα που δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ψηφοφόρος.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο οργανώσεων παρατηρητών εκλογών (ΕΝΕΜΟ) διαπίστωσε παραβιάσεις και παραβάσεις στη διαδικασία. Η λαίδη Αστον, υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φουλ, χαιρέτισαν την ηρεμία και την τάξη κατά τις εκλογές. Το ίδιο έκανε και η αμερικανική πρεσβεία. Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν πρωτοστατήσει στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κόσοβο