Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη φυλακή ως το 2017 ο Μ. Χοντορκόφσκι

Τελευταία ενημέρωση:

Σε κάθειρξη 14 ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Η ποινή θα εκτιθεί παράλληλα με την ποινή των οκτώ ετών, η οποία του είχε επιβληθεί το 2003. Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις της Δύσης.

Αυτό σημαίνει ότι ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας θα παραμείνει στη φυλακή επιπλέον έξι χρόνια. Θα αποφυλακιζόταν μέσα στο 2011, ενώ τώρα θα αποφυλακιστεί το 2017. Θα είναι 54 ετών.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε έκταση 800 σελίδων και η ανάγνωσή της ξεκίνησε τη Δευτέρα! Μεταξύ άλλων, ο δικαστής  υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος αναμόρφωσης του Χοντορκόφσκι είναι η απομόνωσή του από την κοινωνία.

Ο Χοντορκόφσκι κρίθηκε ένοχος για την κλοπή εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου από την εταιρεία του και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός λόγος που διώκεται ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, είναι η αντιπαράθεσή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

"Oι δικαστικές αποφάσεις γενικώς, ειδικώς δε αυτή για τον Χοντορκόφσκι, δεν σχολιάζονται", ήταν η αναφορά του εκπροσώπου του Ρώσου πρωθυπουργού στην υπόθεση.

Η ίδια ποινή επεβλήθη και στο συνεταίρο και συγκατηγορούμενο του Χοντορκόφσκι , Πλάτον Λεμπέντεβ.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούτσεκ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, υποστηρίζοντας πως η περίπτωση Χοντορκόφσκι ανέδειξε όλα τα συστημικά προβλήματα της δικαστικής εξουσίας στη Ρωσία.

"Θλιβερό επίλογο μιάς δίκης στιγματισμένης από πολλές παρανομίες", αποκάλεσε την απόφαση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε. Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, υποστήριξε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λόϊτχόϊσερ-Σαρενμπέργκερ.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως "ανησυχούμε στις Ην. Πολιτείες για τις πολλές και σοβαρές νομικές παραβιάσεις στη δίκη αυτήν"(...)"η οποία οδήγησε στη μεγίστη ποινή κατά των Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ".

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε από τη Μόσχα "να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής της δίκης των Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Πλήγμα για το κράτος δικαίου της Ρωσίας η καταδίκη Χοντορκόφσκι