Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πλήγμα για το κράτος δικαίου της Ρωσίας η καταδίκη Χοντορκόφσκι

Η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της τον πολιτικό χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε χθες Πέμπτη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στον συνέταιρό του, Πλάτον Λεμπέντεφ.

"Η ποινική απόφαση κατά του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Ioukos/YUKOS Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ φανερώνει τα πολιτικά κίνητρα της δίκης και τις βαθιές ρίζες των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας. Αυτή η καταδικαστική απόφαση συνιστά πλήγμα κατά του κράτους δικαίου στη Ρωσία", επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ εκτίουν ποινή κάθειρξης από το 2003. Έπειτα από τη δεύτερη δίκη τους, η φυλάκισή τους παρατείνεται ως το 2017, ενώ η καταδικαστική ποινή που τους είχε επιβληθεί το 2005 προέβλεπε την απελευθέρωσή τους το 2012, έτος των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

Ο Χοντορκόφσκι είχε πάρει τον έλεγχο τη δεκαετία του 1990 του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Χοντορκόφσκι τάχθηκε κατά της διαφθοράς στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας και είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης και κοινωνικών προγραμμάτων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ξεκίνησε τις διώξεις κατά του επιχειρηματία για να σιωπήσει ένας σφοδρός πολέμιός του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίστασε να συγκρίνει στο παρελθόν τον Χοντορκόφσκι με τον γκάγκστερ Αλ Καπόνε και τον πρώην χρηματιστή και μεγαλοαπατεώνα Μπέρνι Μέιντοφ και να τον κατηγορήσει ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Αντιδράσεις για την καταδίκη του Χοντορκόφσκι
Στη φυλακή ως το 2017 ο Μ. Χοντορκόφσκι