Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουλάχιστον 36 νεκροί σε συγκρούσεις στο Αμπιέι

Σουδάν: Μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Τελευταία ενημέρωση:

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Άραβες νομάδες στα σύνορα ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο Σουδάν, στη διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι σήμερα Δευτέρα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν. Η προσέλευση στο δημοψήφισμα είναι, για δεύτερη ημέρα, μαζική.

Στο πανεπιστήμιο της Γιούμπα, της πρωτεύουσας του Νότιου Σουδάν, οι ουρές αναμονής των ανθρώπων που ήθελαν να ψηφίσουν ήταν τεράστιες. Μερικοί βρίσκονταν εκεί από τη νύχτα. «Ήρθα εδώ στις δύο τα χαράματα. Χθες, πήγα στην εκκλησία. Ήθελα να ψηφίσω μετά τη λειτουργία, αλλά οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες, που είπα να έρθω σήμερα», λέει ο 28χρονος Τζέιμς Χορ Σολ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την οποία ανυπομονούσαν όλοι οι νότιοι Σουδανοί», δήλωσε ο επικεφαλής των νότιων Σουδανών Σάλβα Κιίρ, αφού ψήφισε την Κυριακή στη Γιούμπα.

Ωστόσο οι ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας, αυξάνονται. Μέχρι σήμερα οι νεκροί έφτασαν τους 36, σε συγκρούσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι. Αναλυτές θεωρούν ότι η περιοχή του Αμπιέι είναι η πιθανότερη εστία όπου η ένταση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη βία κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα.

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι οι κάτοικοι της κεντρικής περιοχής Αμπιέι θα ψηφίσουν στο πλαίσιο ιδιαίτερου δημοψηφίσματος για το αν θα υπαχθούν στο Βόρειο ή το Νότιο Σουδάν. Οι τοπικές αρχές ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο διεξαγωγής του επιμέρους αυτού δημοψηφίσματος.

Μέλη της ηγεσίας της φυλής Ντίνκα Νγκοκ του Αμπιέι, που συνδέονται με το Νότιο Σουδάν, κατηγόρησαν το Χαρτούμ ότι εξόπλισε τις παραστρατιωτικές ομάδες των Αράβων Μισερίγια για τις συγκρούσεις των τριών προηγουμένων ημερών και πρόσθεσαν ότι περιμένουν και νέες συγκρούσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο στρατός του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το Βόρειο Σουδάν υποστηρίζει αποστάτες μαχητές που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο Νότιο πετρελαιοπαραγωγικό κρατίδιο Γιούνιτι (Δυτικός Άνω Νείλος, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν).

Πηγή του ΟΗΕ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία της, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ένοπλοι Μισερίγια ανασυντάσσονται στον καταυλισμό Γκολίχ Λανγκάρ σήμερα Δευτέρα, σε απόσταση 25 χλμ. βόρεια της πόλης Αμπιέι, στρατηγείο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

"Μεγάλος αριθμός Μισερίγια επετέθη εναντίον του χωριού Μακέρ χθες Κυριακή, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων. Επρόκειτο για τη συνέχιση των επιθέσεων της 7ης και της 8ης Ιανουαρίου. Την πρώτη ημέρα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, τη δεύτερη εννέα και χθες 13. Όλοι ήταν κάτοικοι του χωριού Μακέρ", δήλωσε ο Τσαρλς Αμπιέι, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνηση του Αμπιέι.

Ο ηγέτης των Μισερίγια Μόχταρ Μπάμπο Νιμρ δήλωσε στο Reuters ότι 13 από τους άντρες του σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις και κατηγόρησε τις δυνάμεις των Νοτίων ότι ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες,

"Μας επετέθησαν διότι δεν θέλουν οι Άραβες να ποτίσουν στον Νότο τα κοπάδια τους, αλλά τα ζώα χρειάζονται νερό και έπειτα θα φύγουν. Εάν συνεχίσουν να μάς εμποδίζουν να πάμε στον Νότο, οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν".

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην ίδια περιοχή, μια φάλαγγα 30 λεωφορείων και επτά φορτηγών που μετέφεραν άμαχους, έγινε στόχος επίθεσης ένοπλων Μισερίγια, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 13 νεκρούς και 18 τραυματίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε τις ηγεσίες του Βόρειου και του Νότιου Σουδάν το Σάββατο να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν προσκείμενες ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, απηχώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τακτικές που χρησιμοποιούσαν κατά τις συγκρούσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται στο τέλος του Ιανουαρίου, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα μπορούν να γίνουν αρκετά ασφαλείς εκτιμήσεις. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουδάν
Για το ίδιο θέμα
Πάνω από το 60% ψήφισε στο Σουδάν
Αρχές Φεβρουαρίου τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Σουδάν
Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Νότιο Σουδάν
Έξι νεκροί στο Σουδάν ενόψει δημοψηφίσματος
Το Νότιο Σουδάν ψηφίζει για την ανεξαρτησία του