Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιταλία: Χωριό-«φάντασμα» ζωντάνεψε από τους μετανάστες

Το Ριάτσε, ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην περιοχή της Καλαβρίας, κινδύνευε να γίνει άλλο ένα χωριό-«φάντασμα» καθώς οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά από τα σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο είχε βάλει λουκέτο λόγω της έλλειψης μαθητών.

Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα το Ριάτσε σφύζει από ζωή και η ανάπτυξή του είναι πρωτόγνωρη χάρη σε μια ιδέα του δημάρχου του και των τοπικών αρχών που επέτρεψαν σε πάνω από 200 μετανάστες από τη Σομαλία, την Αλβανία και το Ιράκ να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να δουλέψουν.

Ο δήμαρχος Λουκάνο παραχώρησε όλα σχεδόν τα δημοτικά κτίρια στους μετανάστες αφού πρώτα να μετέτρεψε σε σπίτια και εργαστήρια. Από την πλευρά τους, οι ξένοι βοήθησαν στην ανακαίνιση αυτών των κτιρίων και επάνδρωσαν τις τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμηματοποιίας καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση της περιοχής στην κατασκευή μπρούτζινων ειδών λαϊκής τέχνης.

Το "πείραμα" ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση Κούρδων μεταναστών. Σταδιακά άρχισαν να αντιμετωπίζονται και λύνονται τα προβλήματα ενσωμάτωσης των ξένων στην τοπική κοινωνία και να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Σήμερα το Ριάτσε αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή η οποία μάλιστα είναι από τις φτωχότερες της Ιταλίας, με έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας αλλά και υπό την "κατοχή" της Μαφία. Κι αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό το εγχείρημα του δήμαρχου Λουκάνο και των τοπικών αρχών που αντί να χτίσουν τείχη και φράχτες προτίμησαν τον δρόμο της συμβίωσης και της ανάπτυξης με τους πρώην "λαθρομετανάστες".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η nicholas έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε ανάγκη ούτε από τέτοια παραδείγματα ούτε και από τέτοια μέτρα διότι έχουμε τους αγαπητούς χρυσαβγήτες και "κατοίκους" του Αγ Παντελεήμονα να φροντίζουν καταλήλως τους μετανάστες.Σιγά που θα μας διδάξει η Ιταλία πολιτισμό...
2 Ο/Η Savvas Lazopoulos έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η Ελλάδα, ως χώρα, οφείλει να απαγκιστρωθεί από τα αποτελέσματα κρίσης-μνημονίου. Πρέπει να εξασφαλίσει εύρρωστες οικονομικές συνθήκες εργασίας για τα ίδια τα ελληνόπουλα, γνήσια τέκνα της, στα χωριά και τις πόλεις της.
Να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης και προόδου.
Να επανεκτιμήσει τα σχέδια για τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ μετανάστες και επανδρομολογήσει τους παρανόμους στις εστίες τους
Όσο και όποιοι επιθυμούν να βοηθήσουν, αντί για τα παιδιά τους, τους μετανάστες και να "αναστήσουν" τα νεκρά της χωριά, απλά να τους εισάγουν στα σπίτια τους, να τους νομιμοποιήσουν με δικά τους έξοδα, και όχι του λαού που πλήττεται από τα μέτρα, και να τους δραστηριοποιήσουν,- για τη αύξηση των εσόδων τους-, δικών τους και μεταναστών.
Ούτε Χρυσαυγήτης είμαι, ούτε ακροδεξιός, ούτε ΣΥΡΙΖΑ κλπ.
Απλά, επθυμώ τα παιδιά μου να έχουν Πατρίδα την Ελλάδα-Πατρίδα τους, και εργασία στην Ελλάδα-Πατρίδα τους.
Μετά, για τους μετανάστες, τα βλέπουμε θετικώτερα. Τώρα προέχει το δικό μας συμφέρον.
Ευχαριστώ.
3 Ο/Η KRHTH έγραψε: (πριν 10 έτη)
Γιατί αφού τους φέρονται τόσο καλά εκεί, προτιμούν να έρχονται στην Ελλάδα? Ακόμα και μετανάστες από την Βόρεια Αφρική περνανε από την Τουρκία στην Ελλάδα... Μήπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης περνάνε από ελέγχους, συνεντεύξεις και εξετάσεις για να μπουν και δεν είναι 'ξέφραγο αμπέλι' όπως η Ελλάδα?
4 Ο/Η Αθήνα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συγχαρητήρια για τις εκεί τοπικές αρχές... αυτές είναι ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και πρέπει να επιβραβεύονται. ΜΑΚΑΡΙ να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα κάτι ανάλογο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τη χρειάζονται αυτή τη βοήθεια..
5 Ο/Η Eleni έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εύγε για την συγκεκριμένη κίνηση! Κακώς συζητάμε για πιθανή εφαρμογή κάτι τέτοιου ή παρόμοιου μέτρου στην Ελλάδα. Κάθε μέτρο λειτουργεί και είναι γόνιμο στα πλαίσια της κοινωνίας για την οποία δημιουργήθηκε! Να παραδειγματιστούμε σίγουρα μπορούμε. Να είμαστε όμως και προσγειωμένοι στα δικά μας δεδομένα για να μπορούμε να βρούμε λύσεις... Το κακό είναι πως κανείς κρατικός φορέας δεν ασχολείται σοβαρά και οργανομένα με αυτά τα θέματα. Εδώ δεν τους ενδιαφέρουν οι ίδιοι οι Έλληνες, οι μετανάστες θα τους απασχολήσουν...
6 Ο/Η Penelople έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μου ακούγεται φοβερό σαν ιδέα, μόνο να σκεφτούμε πόσα μέρη είναι έρημα, πεθαμένα, ανεκμετάλλευτα στον τόπο μας.
Χωριά φαντάσματα που περιμένουν "κωμικοτραγικά" τους απογόνους τους από τα αστικά κέντρα για να σφάξουν, να ψήσουν και να χλαπακ...ιάσουν τον οβελία... καμιά ένδειξη ζωής και δημιουργίας...
Η Ελλάδα... μια έρημη χώρα θυμίζει στον ταξιδιώτη... με ασφυκτικά αστικά κέντρα που κάνουν τη ζωή δύσκολη και την ανάσα βαριά. Τόποι που θα μπορούσαν να αναγεννηθούν και να αναγεννήσουν ανθρώπους, οικογένειες, ΖΩΗ... τόποι που παραμένουν πεθαμένοι, φαντάσματα της ιστορίας. Λοιπόν; Δεν είναι μια ιδέα να ξεκινήσουν κάποιοι να χτίζουν πάνω στα χαλάσματα της Νεότερης Ελλάδας, ίσως αυτοί που ψάχνουν σανίδες σωτηρίας δώσουν ανθρώπινη πνοή ξανά σε τόπους χλοερούς και πεθαμένους, ίσως δώσουν το έναυσμα για την πολυπόθητη ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή