Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο 46% η προσέλευση στις κάλπες

Αρχές Φεβρουαρίου τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Σουδάν

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζεται η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξάγεται στο Νότιο Σουδάν, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ στις 2 Φεβρουαρίου, αν δεν προκύψει κάποια έφεση.

Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με την Επιτροπή Δημοψηφίσματος του Νοτίου Σουδάν θα ανακοινωθεί είτε στις 7 είτε στις 14 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεσίρκυ.

Από την Κυριακή που ξεκίνησε η επταήμερη ψηφοφορία για το αν το Σουδάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα παραμείνει υπό τη διακυβέρνηση του Χαρτούμ, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες αγγίζει το 46%, ενώ στο Βόρειο Σουδάν η συμμετοχή των Νοτιοσουδανών κυμαίνεται στο 25%.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στους εκλογικούς καταλόγους για συμμετοχή στο δημοψήφισμα έχουν συμπεριληφθεί 3,6 εκατομμύρια πολίτες.

Ουσιαστικά, το δημοψήφισμα αποτελεί το τελευταίο βήμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης που υπογράφηκε το 2005 από το Βόρειο και το Νότιο Σουδάν, τερματίζοντας τον αιματηρό εμφύλιο που διήρκεσε δεκαετίες.

Τη διαδικασία της ψηφοφορίας εποπτεύουν χιλιάδες ξένοι και Σουδανοί παρατηρητές, καθώς και επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Τανζανίας Μπένζαμιν Μκάπα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Σουδάν
Για το ίδιο θέμα
Σουδάν: Μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα
Πάνω από το 60% ψήφισε στο Σουδάν